Dostupni linkovi

Danas svjetski Dan slobode medija


Svjetski dan slobode medija, 3. maj, obilježava se danas s ciljem promoviranja i podizanja svijesti o značaju slobode i nezavisnosti medija, ali i kako bi se države podsjetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština UN-a 1993. godine, a na taj dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu tiska i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima diljem svijeta.

Proslava Svjetskog dana slobode štampe održat će se u više od 100 zemalja svijeta, pod sloganom "Nove granice, nove prepreke''.

Na dan slobode medija obilježava se i 20-godišnjica usvajanja Deklaracije u Windhoeku, koja proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeæi svoj posao. UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu tiska "Guillermo Cano", nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred ureda lista El Espectador u Bogoti 17. decembra 1986. zbog èlanaka koji su smetali narko-kartelima.

Nagrada koju je ustanovio UNESCO 1997. godine ove godine æe pripasti iranskom novinaru Ahmadu Zeidabadiju, koji služi šestogodišnju kaznu zatvora nakon što je sa još 40 kolega optužen da je kovao zavjeru za rušenje vlade putem "meke revolucije".

Zeidabadi je bivši urednik iranskog lista "Azad", dopisnik BBC-a, èlan Udruženja iranskih novinara i predsjednik Udruženja studenata Irana.
XS
SM
MD
LG