Dostupni linkovi

Pakistanski talibani najavili da će osvetiti Bin LadenaPakistanski talibani, saveznici Al Kaide, saopštili su danas da će osvetiti Osamu bin Ladena, ako se potvrdi da je ubijen, napadima na američke ciljeve i vladu u Islamabadu.

Pokret pakistanskih talibana zakleo se na vernost Al Kaidi 2007. godine i iste godine proglasio džihad (sveti rat) u Islamabadu zbog pakistanske podrške američkoj borbi protiv terorizma.

Od tada, taj Pokret je odgovoran za seriju od oko 450 napada, uglavnom samoubilačkih, u kojima je za poslednje tri godine ubijeno više od 4.200 ljudi širom Pakistana.

Uporište Pokreta su tribalne zone na severozapadu, granične ka Avganistanu. Istovremeno, taj region je vodeće sklonište Al Kaide koja koristi logističku podršku pakistanskih talibana u njihovim brojnim centrima za obuku.

Iz tog područja su na zadatke krenuli organizatori, kamikaze i bombaši-samoubice u većini atentata izvršenih u SAD i Evropi, među kojima su napadi izvršeni 11. septembra 2001. u Nujorku, 2004. u Madridu i 2005. godine u Londonu.
XS
SM
MD
LG