Dostupni linkovi

Suđenje Šandoru Kepiru 5. majaSuđenje Šandoru Kepirou (96) zbog optužbi da je 1942. godine počinio zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Novom Sadu, počeće u četvrtak, 5. maja, u Budimpešti.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepiroa zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu više od 1.200 Srba, Jevreja i Roma tokom fašističke racije koju su mađarske okupacione snage organizovale u januaru 1942. godine.

Racija je tokom januara sprovedena i u Šajkaškoj oblasti i u Bečeju i u njoj je ubijeno najmanje 4.000 osoba, a prema najnovijim istraživajima i više od 12.000, među kojima je bio veliki broj žena, dece i staraca.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepiroa.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih fašista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Zbog učešća u novosadskoj raciji, bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od deset, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu, odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.
XS
SM
MD
LG