Dostupni linkovi

Krivična prijava za ratne zločine u Kninu 1991Hrvatska policija podnela je krivične prijave protiv osam osoba zbog sumnje da su u septembru i oktobru 1991. godine u okružnom zatvoru "Stara bolnica" u Kninu počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, saopštila je danas šibensko-kninska policija.

Oni su osumnjičeni da su kršeći pravila međunarodnog prava u okružnom zatvoru takozvane Republike Srpske Krajine (RSK) u Kninu mučili ratne zarobljenike, a među osumnjičenima je i tadašnji upravnik zatvora.

Od poslednica mučenja jedan 75-godišnjak iz Lovrinca je umro, a ostalih osmorica zarobljenih iz Splita, Zagreba i Kaštela su teško povređeni s trajnim invaliditetom.

Policija u saopštenju nije navela imena osumnjičenih, već samo da je reč o 48-godišnjaku iz Varaždina, 47-godišnjaku iz Biskupije, 46-godišnjaku i 42-godišnjaku iz Benkovca, 50-godišnjaku iz Šibenika, 66-godišnjaku iz Zadra i 48-godišnjaku iz Dubrave.

Tadašnjeg upravnika okružnog zatvora, 47-godišnjaka iz Biskupije, policija sumnjiči da je propustio da spreči mučenja i smrt zarobljenika.
XS
SM
MD
LG