Dostupni linkovi

Donja Gradina: Obeležen Dan sećanja na žrtve iz Jasenovca


Polaganjem venaca na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina u nedelju je odata počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i obeležen Dan sećanja na žrtve ovog zločina u Drugom svetskom ratu.

Na tom najvećem stratištu logora Jasenovac kod Kozarske Dubice, vence su položili predsednik i potpredsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i Emil Vlajki, predsednik Skupštine RS Igor Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, delegacija Vlade RS i delegacija preživelih jasenovačkih logoraša.

Počast jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini odali su i zamenik ministra inostranih poslova Izraela Danijel Ajalon, ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko, delegacija Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik ambasade Francuske u BiH i delegacije opštine Kozarska Dubica i Kragujevca.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno posle proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).
XS
SM
MD
LG