Dostupni linkovi

Crna Gora: Pad standarda i sve teži položaj zaposlenih


Nekoliko stotina radnika okupljenih u dve sindikalne organizacije u Crnoj Gori, odvojenim prvomajskim protestima u Podgorici ukazalo je danas na pad standarda i težak položaj zaposlenih u zemlji.

Unija slobodnih sindikata (USS) je prvomajskom porukom pročitanom ispred zgrade vlade ukazala na "sve alarlamntniji ekonomsko-socijalni položaj većine radnika i građana, što preti da eskalira u socijalni bunt" i pozvala vladu da "hitno" snizi cene osnovnih životnih namirnica i goriva ili da poveća zarade.

Okupljeni su povicima "Lopovi, lopovi" propratili apele upućene vlastima da preispitaju privatizacije u "kojima je desetine hiljada radnika ostalo bez posla, a "jedan broj 'tranzicionih dobitnika' se neosnovano obogatio, što je dovelo do ogromnog i neodrživog jaza između bogatih i siromašnih".

Prvomajski protest odvojeno je obeležio i Savez samostalnih sindikata Crne Gore (SSCG), koji je ukazao da oko polovine stanovništva u zemlji živi na ivici siromaštva, dok skoro trećina ukupnog stanovništva koristi socijalna davanja.

Prema podacima ove sindikalne organizacije, 46.000 ljudi u Crnoj Gori je proglašeno za tehnološki višak, 40.000 radnika ne prima redovno zarade, a oko 30.000 zaposlenih je bez uplaćenih poreza i doprinosa.
XS
SM
MD
LG