Dostupni linkovi

Srbija: Medijske slobode u stalnom padu



Rejting Srbije u oblasti medijskih sloboda u konstantnom je padu, navodi se u saopštenju Kancelarije vojvođanskog ombudsmana.

Vojvođanski ombudsman ocenio je da potrebna reforma medijskog sektora koja bi uključila sve aktere i medijske scene i medijske publike.

Kancelarija vojvođanskog ombudsmana je podsetila, povodom Međunarodnog dana slobode medija 3. maja, na poslednji izveštaj Evropske federacije novinara o slobodi medija, u kojem se navodi da u Srbiji medijsku slobodu ugrožavaju nedovoljna bezbednost novinara, loša ekonomska situacija u medijima, loši odnosi između novinara, njihovih poslodavaca ili političara, loš dijalog između profesionalaca, njihovih menadžera i političke elite.

U saopštenju se podseća i na rezultate istraživanja "Manjinski mediji u Vojvodini" iz 2010. godine, koji ukazuju na to da su mediji veoma često izloženi pritiscima, koji pre svega, proizlaze iz jakih političkih krugova i različitih centara moći, da su ekomomski i politički zavisni i da su uslovi za rad gotovo nemogući.

"Ugrožavanju slobode medija doprinosi i izmenjeni Zakon o informisanju koji svojim visokim i drakonskim kaznama predstavlja pretnju novinarima i na posredan način dovodi do (auto)cenzure. Na taj način direktno se onemogućava istinito, pravovremeno i profesionalno izveštavanje", navodi se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG