Dostupni linkovi

Zapadni dio Misrate pod granatama Gadafijevih snaga


Snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju počele su danas da gađaju minobacačima zapadni dio grada Misrate, izjavio je portparol pobunjenika.

"Gadafijeve snage napale su oblast Abu Ruja, na zapadu Misrate. Bombardovanje je intenzivno, a oni koriste minobacače", rekao je lokalni portparol pobunjenika.

Vladine snage do sada su koncentrisale svoje borbene akcije na područje oko luke, koja je pod kontrolom pobunjenika, u istočnom dijelu grada.

NATO je tokom noći izvršio nekoliko vazdušnih udara u području Misrate i promorao Gadafijeve snage da se povuku sa jedne od pozicija u okolini ovog opkoljenog grada, ali je granatiranje sada nastavljeno.

Vladine snage koristile su rakete "grad" ruske proizvodnje u napadu na grad Zintan, koji je takođe pod kontorlom pobunjenika. Aktivisti navode da je ovaj raketni sistem izrazito neprecizan i da projektili padaju nasumično po gradu.

Očevici navode da je porušeno pet kuća, te da je nekoliko djece lakše povrijeđeno, ali da nema žrtava.

Izaslanici UN za ljudska prava doputovali su u Libiju kako bi istražili optužbe da su Gadafijeve snage prekršile ljudska prava i napadale civile.

Libijske vlasti tvrde da su njene snage bezbjednosti primorane da djeluju protiv naoružanih bandi i simpatizera Al kaide, koji žele da preuzmu kontrolu nad izvozom nafte.

Brod sa humanitarnom pomoći uspio je da pristane u luci u Misrati tokom noćašnjeg zatišja u granatiranju, ali nije poznato da li je imao dovoljno vremena da istovari robu ili da primi strane radnike i ranjene pobunjenike radi njihove evakuacije.
XS
SM
MD
LG