Dostupni linkovi

Brisel razmatra sve opcije kada je riječ o Siriji


Vlade EU neće na sastanku zakazanom za 29. april ramatrati sve mogućnosti uvođenja sankcija protiv Sirije, rekao je danas portparol Evropske komisije Majkl Man.

"U petak će biti održan sastanak vlada EU. Tada će sve opcije biti na stolu", rekao je Man.

Njemačka je nešto ranije saopštila da je za uvođenje sankcija EU Siriji nakon nasilnog sloma protesta kada je, prema saopštenjima raznih organizacija, poginulo oko 400 ljudi.

Portparol njemačke vlade Štefan Šebert rekao je da je Berlin za sankcije Siriji i da želi da Damask uhapsi odgovorne za nasilje nad demonstrantima.

On je dodao da Njemačka želi da vlada sirijskog predsjednika Bašar al Asada oslobodi iz zatvora što je više moguće ljudi koji su uhapšeni nakon što su vojnici i tenkovi poslati radi ugušenja protesta.

Šebert je nagladio da Berlin želi da predsjednik Asad "započne dijalog sa svojim građanima i da tako dođe do rješenja krize, a ne da puca na njih".

U toku posljednjih nekoliko dana stigli su brojni izvještaji o akcijama protiv demonstranata i hapšenjima širom Sirije, iako je vanredno stanje u zemlji ukinuto prošle sedmice.

Prema podacima sirijske organizacije za zaštitu ljudskih prava "Savasijah", snage bezbjednosti ubile su više od 400 civila tokom gušenja prodemokratskih protesta u toku posljednjih mjesec dana.
XS
SM
MD
LG