Dostupni linkovi

Županijsko državno odvjetništvo spovodi istragu za zločin u Dvoru na Uni


Županijsko državno odvjetništvo u Sisku saopštilo je danas da je u toku kriminalistička istraga teškog ratnog zločina nad civilima u Dvoru na Uni 1995, neposredno po okončanju operacije "Oluja", ali da se još ne zna identitet počinilaca koji su tad ubili jedan bračni par i deset mentalno oboljelih osoba srpske nacionalnosti.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na internet strani hrvatskog državnog tužilaštva, Sisačko-moslovačka policijska uprava je tužilaštvu u Sisku 6. septembra 2006. dostavila izveštaj o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva, u Dvoru na Uni u kojem se navodi da su nepoznati počionioci, prema saznanjima, bili pripadnici
paravojnih formacija SAO Krajine, koji su se povlačili iz Dvora 8. avgusta 1995.

Kako prenosi Hina, zatražena je i pretraga baze podataka Haškog tribunala radi prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinilaca zločina.

Informaciju o zločinu u Dvoru na Uni objavili su prije tri dana danski mediji navodeći da su danski vojnici iz sastava UN sa samo nekoliko metara udaljenosti posmatrali kako 12 "muškaraca u uniformama" ručnim granatama i automatskim puškama likvidira psihički i fizički hendikepirane ljude srpske nacionalnosti.

Hrvatski portal Index.hr pozivajući se na povjerljivi izvještaj UN, sastavljen na osnovu svjedočenja danskog vojnika koji je bio očevidac, objavio je da su zločin u Dvoru na Uni, dan nakon službenog završetka operacije "Oluja", počinili "muškarci u uniformama" na kojima nije bilo oznaka nijedne vojske.

Zamjenik srpskog tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas za B92 da je i tužilaštvo Srbije formiralo predmet nakon saznanja o zločinu nad srpskim civilima u Dvoru na Uni.
XS
SM
MD
LG