Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd nije preterano zabrinut


Beograd je najavu da će Kosovo uskoro biti primljeno u Međunarodni monetarni fond označio kao lošu, iako ne i tragičnu vest. Najviši zvaničnici Srbije, na čelu sa predsednikom Tadićem, kažu da to nije moglo biti sprečeno, ali da to ne znači da je tim činom Kosovo postalo članica UN ili nezavisna država.

U kojoj meri prijem Kosova u međunarodne finansijske organizacije predstavlja učvršćivanje njegove nezavisnosti i kako o tome razmišljaju politički i međunarodno-pravni stručnjaci, kao i lideri kosovskih Srba južno od Ibra?

Pragmatičniji čelnici kosovskih Srba ocenjuju da prijem Kosova u Međunarodni monetarni fond može biti čak dobar po Srbiju i po Srbe na Kosovu. Rada Trajković, predsednica izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća, kaže da Srbi sa Kosova treba da dobiju deo novca kojim je Srbija otplaćivala dug Kosova, a veruje da će deo beneficija od ulaganja MMF-a na Kosovo imati i tamošnji Srbi:

Rada Trajković
“Za mene prijem Kosova u MMF ne predstavlja političku traumu. Država Srbija, ma koliko se trudila, nema kapacitet – ni ekonomski ne bezbednosni – da integriše prostor Kosova i Metohije. Zašto mu onda ne dati mogućnost da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, razvije potencijale koje Srbija nije u stanju tamo da razvije? Ja od Beograda očekujem da iskoristi novac za otplatu duga Kosova kako bi se jačala srpska zajednica na prostoru Kosova i Metohije. Osim toga, zaista ne vidim problem u tome da Srbi širom Kosova konkurišu za projekte koje nudi Evropska unija i druge međunarodne organizacije, a koji idu uglavnom preko institucija u Prištini. Treba samo pronaći modalitete transparentnosti, a to se može postići otvaranjem kanala komunikacije između Beograda i Prištine, kako se ne bi dešavalo da isti projekat finansiraju i jedni i drugi, a da deo novca koji se ispostavi kao višak završava na nelegalan način. To bi svakako bilo i rasterećenje za Srbiju u ovoj ekonomskoj krizi. Primera radi, ni dinar od novca iz nacionalnog investicionog plana koji je već raspoređen za Kosovo nije stigao južno od ibra; čak mislim da je smanjena suma i za Srbe severno od Ibra.”

Boris Tadić
Najavu skorog prijema Kosova u Međunarodni monetarni fond najviši zvaničnici Srbije, među njima i predsednik Boris Tadić, prokomentarisali su kao lošu, ali ne i tragičnu vest po Srbiju:

“To ne znači da je Kosovo postalo članica Ujedinjenih nacija i da je postalo nezavisna država”.

Ulazak Kosova u MMF je važan kamen u izgradnji kosovskog međunarodnog priznanja. Srbija može blokirati ulazak Kosova u Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju, Savet Evrope i Ujedinjene nacije, kaže Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ali dodaje da Priština može zaobići veto u Savetu bezbednosti ako dvotrećinska vecina članica Ujedinjenih nacija u septembru na Generalnoj skupštini glasa za prijem Kosova u Svetsku organizaciju:

Dušan Janjić
“Odlučan proboj je učinjen priznanjem Kosova od strane Saudijske Arabije. Može se očekivati da će uskoro i druge zemlje bliske njoj, 10-15 arapskih zemalja, priznati Kosovo. Ako kosovske vlasti skupe dvotrećinsku većinu članica Ujedinjenih nacija, to će omogućiti sponzorima nezavisnosti da bez podrške Saveta bezbednosti stave kosovsko članstvo na glasanje i da ono prođe na naredoj sednici Generalne skupštine UN u septembru. Dakle, čak i taj deo blokade koju vrši Beograd vremenski je ograničen do sledeće sednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.”

Radoslav Stojanović, stučnjak za međunarodno pravo, kaže, međutim, da prijem novih članica u Ujedinjene nacije ne može zaobići Savet bezbednosti:

Radoslav Stojanović
“O prijemu u članstvo Ujedinjenih nacija odluku mora da donese prvo Savet bezbednosti, pa onda Generalna skupština UN. Jedina situacija u kojoj Generalna skupština zaobilazi Savet bezbednosti jeste ako su ugroženi međunarodni mir i bezbednost, a Savet bezbednosti ne može da donese odluku; tada Generalna skupština UN – u skladu sa rezolucijom “Ujedinjeni za mir” – može da donese odluku; ta odluka, međutim, nema obavezujući karakter već predstavlja samo preporuku.”

Sagovornik Radija Slobodna Evropa kaže, međutim, da prijem u međunarodne organizacije jeste napredak u sticanju legitimiteta postojanja države:

“Formalno-pravno ne mora da znači da je tako, ali je ex factis to tako jer ako sto država glasa za prijem Kosova u Međunarodni monetarni fond, to znači da tih sto država prihvata Kosovo kao nezavisnu državu. To, isto tako, može da doprinese jednom rešenju Međunarodnog suda pravde kad bude odlučivao o savetodavnom mišljenju koje će više da se približi – da tako kažemo – legalizaciji nelegalnog otcepljenja.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG