Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EULEX ponovo intervenisao u Mitrovici


Intervencija EULEX-a

Pripadnici specijalnih snaga EULEX policije i danas su upotrebili suzavac da bi sprečili Srbe iz naselja Brđani u severnoj Kosovskoj Mitrovici da se sukobe s Albancima koji su u ovom delu grada započeli obnovu kuća koje su oštećene tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brđani Nebojša Minić kaže da su Srbi predstavniku UNMIK-a za severnu Kosovsku Mitrovicu Jaroslavu Kozaku predložili način na koji se može rešiti ovaj problem:

“Kao što je dozvoljeno Albancima da grade na ovoj lokaciji mi tražimo da se isto dozvoli i Srbima. Tražimo da se dozvoli i nama da gradimo na ovoj lokaciji i da se Srbima takođe garantuje bezbednost kao i drugoj etničkoj zajednici. Do ovog trenutka nismo dobili nikakav odgovor. Onog trenutka kad dobijemo zeleno svetlo da počnemo i mi da gradimo svoje kuće, mi ćemo prestati sa protestima."

Srbi traže reciprocitet u povratku i dogovor sa njima o obnovi kuća u severnom delu Kosovske Mitrovice. Pripadnici međunarodnih snaga upotrebili su minulih dana šok bombe i suzavac da bi sprečili Srbe da se približe kućama na čijoj obnovi rade kosovski Albanci.

Predstavnik Srba iz naselja Brđani Siniša Lazić kazao je da će od ishoda razgovora sa predstavnicima EULEX-a, zakazanog za sutra ujutru u severnoj Mitrovici, zavisiti da li će Srbi nastaviti sa daljim protestima:

“Mi smo zakazali protest za sutra u 10 sati. Međutim, ukoliko ishod razgovora bude pozitivan mi ćemo protest otkazati. Mi predlažemo da sa našim mašinama i vlasnicima zemljišta započnemo na istoj lokaciji obnovu naših kuća. Drugi predlog, tačnije uslov, jeste da sedam dana Albanci rade na rekonstrukciji kuća a nakon toga sedam dana srpska strana. Spremni smo na dogovor ako treba i po 15 dana ali dok se gradi, zbog bezbednosti, Srbi i Albanci moraju se na taj način smenjivati. Jer mi želimo da zaštitimo radnike i izvođače koji će biti smešteni kod nas u Brđanima.”


Kosovski Albanci su 25. aprila započeli obnovu kuća u ovom naselju, iza takozvane žute linije, za koju Srbi tvrde da pripada severnom delu Mitrovice.

Krajem prošle godine, u sukobu koji je eskalirao u naselju Brđani povređeno je petoro Srba.Tuča izmedu Srba i Albanaca izbila je kada je nekoliko Albanaca u pratnji Kfora došlo u ovaj deo grada želeći da počne obnovu svojih kuća koje su stradale tokom sukoba 1999. godine.

Grad Kosovska Mitrovica je već deset godina, nakon konflikta na Kosovu, podeljen na severni (pretežno srpski) i južni (albanski) deo grada. Ovih dana predstavnici međunarodne zajednice pokušavaju da obnove pet kuća čiji su vlasnici Albanci u naselju Brđani. Međutim, Srbi koji žive u ovom naselju ne dozvoljavaju obnovu.

U ovom delu Kosovske Mitrovice pored pojačanog prisustva policije vidljivo je pojačano prisustvo pripadnika Kfora, koji su stacionirani na okolnim brdima.
XS
SM
MD
LG