Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izazovi Obamine administracije


Barack Obama

Američki predsjednik Barack Obama obilježio je prvih 100 dana mandata konferencijom za novinare na kojoj je sumirao rezultate nove administracije u Bijeloj kući, te odgovarao na brojna pitanja - od torture do nove gripe.

Piše: RSE dopisnik iz Washingtona Heather Maher; Priredila: Jasna Vukićević

U svom uvodnom govoru Obama je ocijenio da je postignut napredak u ekonomskom oporavku zemlje, ali da mnogo toga još treba uraditi.

"Mislim da smo dobro počeli. Ali, to je samo početak. Ponosan sam na ono što smo postigli, ali nisam zadovoljan. Iako cijenim naš napredak, nisam zadovoljan. Milioni Amerikanaca su bez posla i doma, a još mnogi će izgubiti posao prije nego što se recesija okonča."
, kazao je Obama.

Uoči konferencije za novinare, Kongres je odobrio Obamin budžet za 2010. godinu. Predsjednik je zakonodavce pozvao i da podrže njegove mjere o novoj energetskoj politici, reformi zdravstva i strožijim finansijskim zakonima.

Metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam koje je odobrila Bushova administracija, poput fingiranja davljenja, spadaju u kategoriju mučenja, i suprotne su američkim vrijednostima – to je obrazloženje koje je američki predsjednik ponovio u odgovoru na novinarsko pitanje kako komentariše kritike koje su mu tim povodom uputili bivši potpredsjednik Dick Cheney i drugi Republikanci.

"Metoda ispitivanja kojom se fingira utapanje, nije u skladu s našim idealima i vrijednostima. To je mučenje. I ne vjerujem da samo ja tako mislim, to je stav mnogih koji su istraživali ovu temu. I zato sam prekinuo tu praksu. Potpuno sam uvjeren da sam ispravno učinio"
, rekao je Obama.

Američki predsjednik se osvrnuo i na učinak nove spoljnopolitičke strategije Bijele kuće – tokom prva tri mjeseca predsjedničkog mandata Obama je posjetio devet zemalja i sreo se sa 44 predsjednika država.

"Radio sam u cilju obećane promjene naše medjunarodne politike. Počeli smo proces okončanja rata u Iraku, dogovorili novu strategiju protiv Al Kaide u Afghanistanu i Pakistanu, odbacili lažnu dilemu da moramo birati izmedju naše bezbjednosti i ideala, zatvorili Guantanamo Bay i zabranili metode mučenja pri ispitivanju osumnjičenih. Obnovili smo naše diplomatske napore kako bismo se borili sa izazovima od globalne ekonomske krize do širenja nuklearnog oružja", kazao je Obama.

Novinare je zanimalo i da li će najnovije rasplamsavanje nasilja u Iraku uticati na plan povlačenja američkih trupa do avgusta sledeće godine.

Obama je konstatovao da je uprkos nekoliko "spektakularnih" bombaških napada, stepen nasilja na relativno niskom nivou. "Politički sistem u Iraku funkcioniše", smatra Obama, ali očekuje da se do narednog avgusta izoluju preostali elemenati Al Kaide u toj zemlji i postigne dogovor medju Kurdima, Sunitima i Šiitima o raspodjeli naftnog profita.

Obama je sa nacionalne televizije Amerikancima poslao poruku da Vlada preduzima sve potrebne mjere za prevenciju svinjskog gripa. Kongresu je upućen zahtjev za 5,1 milijardu dolara za finasiranje praćenja virusa i obnovu zalihe ljekova.

Ponudio je i lični savjet - perite ruke, prekrijte usta dok kašljete, i ne dolazite na posao ako ste bolesni.
XS
SM
MD
LG