Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oštre reakcije na potez bh. vlasti


Nadležna tijela u Republici Hrvatskoj ne kriju nezadovoljstvo nakon najava iz Bosne i Hercegovine o jednostranom povećanju carina na niz prehrambenih proizvoda. Nakon resornog ministarstva, oštro je reagirala i Hrvatska gospodarska komora.

Međusobne gospodarske odnose treba jačati, a ne stvarati im prepreke, poruka je iz Hrvatske gospodarske komore nakon najava jednostranog povećanja carina na uvoz u Bosnu i Hercegovinu mesa i mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih prerađevina, vode i sokova.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori podsjećaju da je Hrvatska još kod potpisivanja i uvođenja u primjenu Sporazuma o slobodnoj trgovini između dvije države izišla u susret Bosni i Hercegovini asimetričnom primjenom Ugovora, jer dok su carine u Hrvatskoj ukinute danom stupanja Sporazuma na snagu, u Bosni i Hercegovini su ostale na snazi sa sve manjom stopom sljedeće tri godine.

BiH, u vrijeme liberalizacije svoje trgovine s EU, donosi mjere kojima ograničava trgovinu i stavlja hrvatske proizvođače u neravnopravan položaj u odnosu na članice EU, a Hrvatska je važan vanjskotrgovinski partner BiH.
Nakon stupanja na snagu Ugovora, došlo je do rasta međusobne razmjene pri čemu je izvoz prehrambenih proizvoda iz BiH u Hrvatsku rastao brže nego hrvatski izvoz u BiH. Tako je, primjerice, izvoz hrane iz BiH u Hrvatsku u razdoblju od 1997. do 2008. godine povećan sa 35 milijuna USD na 115 milijuna USD pa rast iznosi posto, dok je rast hrvatskog izvoza u BiH istodobno iznosio svega 108 posto.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori upozoravaju da bi se jednostranim uvođenjem carina poremetili vrlo razvijeni i dobro uhodani trgovinski tijekovi i poslovni odnosi, a došlo bi i do preusmjeravanja dijela trgovine. Već primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU dolazi do promjene uvjeta poslovanja na BiH tržištu s obzirom da je BiH predvidjela postupnu liberalizaciju svoga tržišta za proizvode s podrijetlom iz EU, kaže za naš radio glasnogovornica Hrvatske gospodarske komore Sonja Nušinović:

„Stoga smo posebno iznenađeni što BiH, u vrijeme liberalizacije svoje trgovine s EU, donosi mjere kojima ograničava trgovinu i stavlja hrvatske proizvođače u neravnopravan položaj u odnosu na članice EU, a Hrvatska je važan vanjskotrgovinski partner BiH. Ovom mjerom bi bilo pogođeno oko 40 posto hrvatskog prehrambenog izvoza.“


U Hrvatskoj gospodarskoj komori podsjećaju da CEFTA sporazum predviđa mogućnost uvođenja zaštitnih mjera, ali samo u situacijama kada postoje opravdani razlozi. Kako do sada provedene analize unutar Hrvatske gospodarske komore pokazuju da ne postoje ekonomski razlozi za eventualno uvođenje zaštitnih mjera od strane BiH, hrvatska Komora poziva nadležne službe Bosne i Hercegovine da iskoriste raspoložive mehanizme unutar CEFTA-e što su se uostalom obvezale učiniti prihvaćanjem ovog sporazuma. Sonja Nušinović:

Kršenjem međunarodnih obveza Bosna i Hercegovina šalje poruku međunarodnim institucijama i potencijalnim investitorima da je nepouzdan partner.
„Legitimno je pravo i obveza svake države da zaštiti svoju proizvodnju. Međutim, to se može činiti samo u skladu sa preuzetim međunarodnim obvezama. Kršenjem međunarodnih obveza Bosna i Hercegovina šalje poruku međunarodnim institucijama i potencijalnim investitorima da je nepouzdan partner.“

Ona podsjeća da su hrvatski proizvođači hrane bili oduvijek korektni partneri i investitori na bosanskohercegovačkom tržištu, a da su bosanskohercegovački kupci pokazali da cijene hrvatske proizvode:

„Smatramo da je nužno zadržati postojeće uvjete međusobne razmjene, te pozivamo nadležne institucije da ulože dodatne napore u daljnje jačanje međusobnih gospodarskih veza, a ne prepreka.“


U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu kako se nadaju da će ove mjere, ako se uvedu – biti privremenog karaktera, i da su one očito rezultat recesije u Bosni i Hercegovini, a da vlade dviju država, javna poduzeća i privatni poduzetnici trebaju mnogo više energije usmjeriti na iskorištavanje izuzetno velikih poslovnih mogućnosti koje postoje između dvije zemlje. Kako je predsjednik te udruge Damir Kuštrak upravo danas u Sarajevu na skupu srodnih udruga iz regije, očekuje se da će ta tema obavezno biti na dnevnom redu razgovora s bosansko-hercegovačkim kolegama.

*****

O tome zbog čega je BiH uvela mjere i kako su na to reagovali u Crnoj Gori, pročitajte ovdje.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG