Dostupni linkovi

Kraj rata protiv terorizma?


Posljednjih osam godina američka strategija bezbiejdnosti odvijala se u znaku Bušovog rata protiv terorizma. Pod tim plaštom su otvarani tajni isljednički centri, upotrebljavane nedozvoljene tehnike iznuđivanja priznanja, kršene međunarodne konvencije. Fraza “rat protiv terorizma” briše se iz riječnika Obamine administracije, ali šta to stvarno znači?

Iz Washingtona piše Heather Maher, dopisnik RSE.

Da li pamtite dan kada je završio "globalni rat protiv terorizma"? Kao i većina ljudi, vjerovatno to niste ni zapazili. Možda zato jer se nije završio onako kao je predvidjao bivši ameriški predsjednik George Bush: " pobjedom u borbi između sila slobode i zla".

Rat protiv terorizma je završio jednim e-mailom nove administracije Baraka Obame. Krajem marta, vladina agencija koja ocjenjuje javne nastupe državnih zvaničnika poslala je e-mail članovima američkog Ministarstva odbrane:

"Ova administracija preporučuje izbjegavanje termina 'dugi rat' ili 'globalni rat protiv terorizma'. Umjesto toga molimo koristite 'nepredvidjene prekomorske operacije'. Molimo vas proslijedite ovo vašim piscima govora."

Hillary Clinton
U početku je Bijela kuća poricala da je odbačen stari vokabular, ali je nakon nekoliko dana državna sekretarka Hillary Clinton potvrdila novinarima da "rat protiv terorizma" nije fraza kojom će Obamina administracija opisivati američku politiku, bilo domaću ili inostranu.

"Administracija je prestala koristiti tu frazu i mislim da to dovoljno govori", rekla je Clinton.

Iako predsjednik Barack Obama nije komentarisao ovu promjenu, svojim govorima je poslao jasan signal da je jezik sile zamijenio jezikom diplomatije.

"Nakon osam godina loše politike Georga Busha, vrijeme je za direktnu diplomatiju prema prijateljima i neprijateljima, bez uslovljavanja", rekao je Obama.

Barack Obama
I niko se nije pobunio.

Ideja objavljivanja "rata" je dio američkog političkog jezika još od šezdesetih godina prošlog vijeka. Ambiciozni program predsjednika Lyndona Johnsona "Veliko društvo" objavilo je rat siromaštvu 1964. Pet godina kasnije, predsjednik Richard Nixon je lansirao rat protiv droge, krilaticu koja se i danas koristi za opisivanje kampanje protiv zavisnosti svih nivoa.

Do sada, pobjeda nije proglašena ni na jednom od tih polja.

George Bush je prvi put koristio frazu "rat protiv terorizma" devet dana nakon terorističkih napada 11. septembra, u vanrednom obraćanju Kongresu. Dok je govorio, još su tinjali ostaci nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra.

George W. Bush
"Naš rat protiv terorizma počinje Al-Qaedom, ali se njome ne završava. Neće se završiti sve dok se svaka globalna teroristička grupa ne pronadje, zaustavi i porazi", rekao je Bush.

Antropolog Jeffrey Feldman sa Njujorškog Univerziteta, ekspert za upotrebu političkog jezika, kaže da je "rat protiv terorizma" počeo kao metafora za opis taktike u političkoj ali i vojnoj sferi zaštite bezbjednosti USA. Medjutim, fraza je ubrzo postala sinonim političke ideologije koja uključuje cijeli spektar Bushove politike.

Tako su svi koji su preispitivali poteze američke administracije, odjednom proglašavani podrivačima "rata protiv terorizma". Bushova administracija je protivnike Guantanamo Bay-a ili upotrebe mučenja pri ispitivanju optuženih za terorizam, optuživanli za ugrožavanje države u uslovima rata.

Sjetimo se izjave sekretara za medije Bijele kuće Ari Fleischera koji je rekao "da svi Amerikanci moraju paziti što govore i što čine", ili ministra odbrane Donalda Rumsfelda koji je savjetovao medije da "još jednom procijene" ono o čemu izvještavaju.

Jezik kojim se Bush koristio u opisu borbe protiv terorizma okrenuo je svijet protiv američkih napora u tom pravcu, smatraju kritičari Bushove administracije.

Nina Hachigian iz Centra za američki progres, kaže da je islamski svijet godine Bushove administracije doživio kao borbu protiv religije. Hachigian smatra da je "rat protiv terorizma" pogrešan termin i u strateškom smislu: " On zapravo zbližava neprijatelje i daje im osjećaj "svetih ratnika", umjesto da ih označi kao kriminalce". Tome u prilog, ide i ocjena Nacionalne obavještajne službe iz 2006. kojom se kaže da je politika Bushove administracije, posebno rat u Iraku, povećao islamski radikalizam širom svijeta.

"Lakše je regrutovati ljude kada vodite glorifikovanu bitku protiv neprijatelja, nego ako ste samo kriminalac", dodaje Hachigian.

"Rat protiv terorizma" je tako postao zajednička oznaka za mnoge nepopularne poteze Bushove administracije: tajne CIA zatvore, korišćenje zabranjenih metoda u ispitivanju osumnjičenih, uhođenje, Guantanamo Bay. Sam Bush je pred kraj manadata priznao:

"Zapravo smo pogrešno imenovali rat protiv terorizma. Trebala je to biti…borba protiv ideoloških ekstremista koji ne vjeruju u slobodno društvo, koji koriste terorizam kao oružje i pokušavaju da uzdrmaju savjest slobodnog svijeta"
, kazao je Bush.

Mark McKinnon
Već u prvom mjesecu mandata, predsjednik Obama je koristio potpuno drugačiji rječnik od svog prethodnika. Tokom boravka u Turskoj, rekao je da "USA nikada nisu, niti će biti u ratu s islamom".

Bivši savjetnik za medije u Bushovoj administraciji Mark McKinnon, kaže da je promjena retorike nove administracije očekivana, ali da je "rat protiv terorizma" bio podesan izraz u datim okolnostima:

"Nakon 11. septembra predsjednik Bush je pokušao da ukaže na mdejunaordnu opasnost od terorizma, jer on ne poznaje granice i moze udariti svuda. Administarcija je pokušala stvoriti antiterorističku koaliciju uvjeravajući ostale zemlje da imaju svoje interese u toj priči, i zato vjerujem da je jezik Bushove administracije odgovarao tadašnjim okolnostima", kaže McKinnon, i dodaje da Obama još nije učinio dovoljno da bi dokazao da se razlikuje od Busha.

"Iako se promijenila retorika, nije se promijenila američka spoljna politika u Afganistanu i drugdje"
, ocjenjuje McKinnon.

Nasuprot McKinnonu, Hachigian kaže da je Obama poduzeo odlučne korake da raskrsti s Bushovom politikom: najavio je povlačenje trupa iz Iraka, dodatne snage u Afganistanu i novu strategiju prema regionu koja kombinuje diplomatiju i izgradnju, te pružio ruku saveznika islamskim zemljama.

Iako različitih stavova, Hitcigian i McKinnon se slažu u jednom - uspjeh nove administracije neće se mjeriti po retorici vec rezultatima koje postigne. Jer, istorija je tek počela da ocjenjuje Bushov predsjednički mandat. Najveći izazovi za Obamin mandat tek predstoje.

(Prevela Jasna Vukićević)
XS
SM
MD
LG