Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Domicilni Romi postali stranci u Crnoj Gori


U Crnoj Gori ima oko 11.000 Roma, Egipćana i Aškalija od čega je oko 4.500 izbjeglica. Siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i nepismenosti...

Međunarodni Dan Roma u Crnoj Gori se dočekuje bilansom u kojem visok stepen siromaštva pogađa 36 odsto romske populacije. Stopa nezaposlenosti je 50 procenata, stopa nepismenosti 70 posto, a skoro polovina Roma u Crnoj Gori nema izvod iz matične knjige rođenih ili uvjerenje o državljanstvu, a 70 odsto njih su djeca.

Prema riječima Aleksandra Avanesova, stalnog koordinatora sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, ukoliko Crna Gora želi da postane uspješna članica Evropske unije, Romi kao i sve ostale ugrožena grupe treba da budu produktivno uključeni u društvo putem zapošljavanja, obrazovanja i učešća u društvenim aktivnostima. Avanesov je saopštio da su primjetni napori koje Vlada i građansko društvo ulažu u integraciju Roma.

Ministar za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Fuad Nimani saopštio je da je najvažnije za integraciju Roma u društvo njihovo obrazovanje. U crnogorskim osnovnim školama je trenutno oko 1.400 romske djece. U srednjim školama uče 32 Roma kao i devet romskih studenata. Iako je Vlada izdvojila sredstva za te svrhe ministar Nimani je saopštio da Crna Gora ne može sama da sprovede integraciju Roma i da je tu potrebna pomoć međunarodne zajednice:

"Problematiku Roma na nivou Crne Gore nije lako učiniti. Mi smo država u tranziciji, mi smo država sa ranjivom privredom i bez pomoći iz evropskih fondova apsolutno ne može se zamisliti da ovaj problem može riješiti država Crna Gora."


Takođe dio Roma koji su izbjegli sa Kosova u Crnu Goru treba da se vrate svojim kućama. U Crnoj Gori ih ima oko 4.500, a prema riječima ministra Nimanija sada je trenutak da se o tome razgovara sa vlastima Kosova:

"Nakon rješavanja državno pravnog statusa Kosova stvorile su se pretpostavke da bi na nivou Vlade Crne Gore i na nivou Vlade Kosova treba otvoriti problematiku izbjeglica. Mislim da bi i oni željeli da se vrate na Kosovo."


Mnogi domicilni Romi se suočavaju sa rizikom od apatridije jer se usvajanjem novog Zakona o državljanstvu i Vladinom uredbom o izdavanju novih ličnih dokumenata zahtijeva složena procedura dokazivanja crnogorskog državljanstva što za mnoge Rome ima značajne administrativne i finansijske implikacije. O tome je konkretno govorio Vasilj Beganaj, koordinator koalicije navladinih organizacija Romski krug:

"Zbog primjene novog Zakona o crnogorskom državljanstvu praktično su domicilni Romi postali stranci u Crnoj Gori".


Bez para, bez ičega...


Kakva je svakodnevica Roma u Crnoj Gori? O tome je sa Romima u Nikšiću razgovarala Lela Šćapanović:

RSE: Kako živite u Crnoj Gori?

"Nikako."


RSE: Zašto?

"Nema posla. Bilo je posla, prije nego što su naišle izbjeglice s Kosova i tako živimo ne daj Bože. Ne pomaže ništa. Samo ako daš nešto u ruku, jedno 500, 600 eura da se odmah zaposliš, sjutradan odmah. Smještaj je dobar, bilo je prije gadno, sada je malo ljepši smještaj."

RSE: Imate li lična dokumenta?

"Imam sve. Nije to zbog dokumentacije nego je ovdje najlakše u Crnu Goru dokumentaciju dobiti da budeš građanin. Pola naroda je došlo iz Kosova, a mi koji smo ovdje bili građani 40, 50 godina, oni rade, a mi gledamo kako oni rade. Ovdje ima dosta Roma koji imaju škole, ali ne pomaže ništa. Možeš da radiš kao sezonac neđe u primorje, dalje ne možeš."

"Nikakav smještaj. Mi smo ovdje siromašni. Ja sam porastao ovdje i ništa. Sakupljamo malo ove boce što prodajemo po deset, dvadeset centi. Nekako treba da se živi."

RSE: A djeca?

"Prose."

RSE: Kakav je narod prema vama?

"Ne diram nikoga."

"Radim, ali nije to ta plata. Sa platom imam 230 eura 240, ali ne mogu na kraj s njima da izađem. 250 eura mi je plata. Hoću li da kupim nešto ili ću da jedem i da pijem i da obučem ženu i djete i sebe. Sve je gore i gore. Za mene je sve gore i gore. Ništa ljepše. Završio sam osam razreda, ne mogu dalje da idem jer radim ovdje i ako idem u školu da završim neki zanat mene će đeca da krepaju od gladi, ako idem u školu ko će da mi održava đecu, da neće komšija da mi održava. E, neće niko."

RSE: Danas je svjetski Dan Roma, kako živite u Crnoj Gori?

"Nikako. Nemamo uslova, nijesmo baš toliko školovani i da jesmo nema niđe posla danas. Dosta loše. Bez para, bez ičega. Trebalo bi nekako da nam daju neke druge uslove. Kada bi nam dali neke stanove. To je naša krivica ako ne bi živjeli kako treba. Da imamo uslove da školujemo đecu i sve. Imamo pravo isto kao što imaju pravo ostali. "

"Snađemo se. Privremeno radimo nešto i tako. Kada ima, kada nema ne radimo. Ima ljudi danas koji moraju đecu da pošalju da bi zaradili, da bi imali da se hrane i onda moraju da idu sami da zarade i tako, kako će da se snađu po kontejnerima, mada sada slabo se i radi oko tih kontejnera. Više rade s kartonima, skupljaju ove kartone, prodaju boce i tako. Izrastao sam đe su vaši ljudi. Poštuju me i sve. Do sada nikada nijesam imao nekakvih ponižavanja, vazda su me voljeli i ja sam dobar prema njima. "

RSE: Daju li vam nešto?

"Ponekad."

RSE: Prosiš li svaki dan?

"Ne baš svaki."

RSE: Koliko si od jutros zaradio?

"Ništa."

RSE: Jesi li jeo nešto od jutros?

"Ne, ništa."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG