Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Godišnjica usvajanja Ustava


Predsednik Fatmir Sejdiu potpisao je Ustav Kosova 15. juna 2008.

Kosovo ima moderan Ustav koji ga svrstava u red slobodnih demokratskih država, rečeno je u sredu, na svečanoj sednici povodom prve godišnjice od njegovog usvajanja. Ustav je uprkos mnogobrojnim izazovima, posebno u severnom delu Kosova, osnova funkcionisanja institucija ali i međunarodne misije Evropske unije na Kosovu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je, obraćajući se poslanicima, rekao da je Ustav Kosova u skladu sa zakonodavnim standardima u Evropi, ističući istovremeno da je ovaj akt omogućio formiranje institucija koje imaju sve nezavisne i suverene države.

„Na osnovu Ustava Republike Kosova su stvorene i svakog dana jačaju stubovi postojanosti i bezbednosti zemlje, Bezbednosne snage Kosova, Kosovska obaveštajna agencija i Nacionalni savet za bezbednost. Takođe je otvoreno deset novih diplomatskih misija i devet konzularnih predstavništava. Korak po korak stvaramo i Ustavni sud Kosova“, rekao je kosovski predsednik.

I godinu dana nakon usvajanja Ustav Kosova se na različite načine dovodi u pitanje, posebno u severnom delu Kosova. Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi je rekao da je ostvarivanje Ustava izuzetno značajno za jedinstveni sistem na Kosovu.

Jakup Krasniqi
„Danas, godinu dana nakon usvajanja Ustava, i dalje je izazov ostvarivanje svih njegovih odredbi u svim delovima teritorije Kosova. Na prvu godišnjicu Ustava pozivam nadležne institucije i sve građane, bez razlike, da poštuju i spovode Ustav, jer je to jedini način za izgradnju našeg demokratskog društva“, rekao je Krasniqi.

Premijer Hashim Thaçi je ocenio da se Ustav primenjuje na celoj teritoriji Kosova i to prema njemu obezbeđuje nedodirljivost teritorije i suvereniteta Kosova.

„Suverenitet i teritorijalni integritet naše Republike je nedodorljiv i međunarodno priznat. Ustav Republike Kosovo je dokument koji na najbolji način izražava pripadnost naše zemlje porodici slobodnih i demokratskih država“
, rekao je premijer Thaçi.

Hashim Thaqi
Sprovođenje Ustava traži vremena, kaže zamenik šefa Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Burton Flatcher, ali je to, prema njemu, razumljivo za mladu državu. On je rekao da kosovski Srbi treba da shvate da je to akt koji se odnosi i na njih.

„Ovaj Ustav predviđa značajnu zaštitu za manjine. Međutim, prirodno njegovo ostvarivanje je uvek izazov. Usvajanje zakona i ustava je nešto drugo u odnosu na primenu. To je svakodnevni izazov koje oduzima vremena i što se ne može ostvariti tokom jednog dana“
, rekao je on.


Glavni elementi Ustva nisu poštovani


Sa ocenama lidera zemlje se ne slažu predstavnici opozicije, posebno u delu koje se odnosi na ostvarivanje ustavnosti.

Predsednik Demokratskog saveza Dardanije Nexhat Daci kaže da se ne slaže sa liderima institucija u vezi sa dostignućima u sprovođenju Ustava.

Kosovo je vrlo malo učinilo za godinu dana na funkcionalizaciji i ostvarivanju Ustava.
„Kosovo je vrlo malo učinilo za godinu dana na funkcionalizaciji i ostvarivanju Ustava. Glavni elementi Ustava nisu poštovani, u odbrani suvereniteta, integriteta i funnkcionisanju države na osnovu ustavnih odbredbi“, kaže Daci.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi je ocenio da institucije Kosova ne samo da nisu sprovodile ustav na celoj teritoriji Kosova, već su u nekim slučajevima sami gazili ustavnost.

„Sama činjenica da se Ustav danas ne ostvaruje na celoj teritoriji Kosova je odgovornost institucija koje nisu mogle to da obezbede. Smatramo da je od sada pa nadalje obaveza da se preduzmu veliki koraci kako bi se Ustav primenjivao na celoj teritoriji, ali istovremeno primenjivao od strane institucija“
, kaže Isufi.

Skupština Kosova je nakon usvajanja i stupanja na snagu Ustava Kosova usvojila oko 100 zakona kojima se uređuju odnosi u najmlađoj državi na svetu. Osnov Ustava, koji je usvojen pre tačno godinu dana i stupio na snagu 15. juna, i zakonskih rešenja je plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG