Dostupni linkovi

Nasilje na antikomunističkim prosvjedima u Moldaviji


Protesti u Moldaviji
Protesti u Moldaviji

Antikomunistički prosvjedi u glavnom gradu Moldavije, Kishinovu, danas su prerasli u nasilje. Demonstranti su uletjeli u zgradu Parlamenta, pobacali kompjutore kroz zatvorene, prozore i potom zapalili namještaj u zgradi. Policija je pokušala vodenim topovima spriječiti prosvjednike da uđu u parlament i kamenuju predsjedničku palaču.

Nasilje je započelo kada se desetak tisuća demonstranata okupilo ispred Parlamenta, tražeći nove izbore i uzvikujući " dole s komunistima" i "sloboda, sloboda".

Komunisti su na vlasti od 2001., a na nedjeljnim izborima osvojili su oko 50 posto glasova. Međunarodni promatrači tvrde da su izbori bili pošteni, no opozicija je zatražila ponavljanje izbora, zbog prijevara, poput višekratnog glasanja. Oko 600.000 Moldovaca nije imalo pravo glasa, jer žive izvan granice zemlje, radeći, što legalno, što ilegalno u zemljama EU. Oni su kućama prošle godine poslali oko 1,6 milijardu dolara, koliko i iznosi budžet zemlje. Prosječna mjesečna plaća je oko 350 dolara.

Nedjeljna pobjeda komunistima omogućava većinu u parlamnetu, ali treba im podrška drugih stranaka kako bi izabrali nasljednika Vladimira Voronina kojemu ističe drugi službeni mandat. Jedini strani lider koji je nakon izbora čestitao Moldaviji bio je ruski predsjednik Dmitry Medvedev. Neki promatrači ističu kako događaji u Moldaviji sliče na zbivanjima u Rumunjskoj kada je s vlasti zbačen komunistički diktator Nicolai Causesku.

Pogledajte video:

Moldova Protests
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00
XS
SM
MD
LG