Dostupni linkovi

Vlast se uplašila masovnih nemira


Srpska vlast je u roku od samo tri dana povukla predlog da nedozvoljeni budžetski deficit od 100 milijardi dinara napuni tako što će porez od šest odsto nametnuti i sirotinji koja zarađuje 12.000 i jedan dinar, što su mnogi ocenili kao socijalni genocid. Da se vlast nije uplašila masovnih društvenih nemira i štrajkova, kojima je promptno zaprećeno, mirne savesti bi takav harač nametnula.

Da je naum srpske Vlade, nazvan cinično "solidarni porez", nekim slučajem uspeo, rezultat bi, ocenjuju analitičari, bio posve očigledan: velika većina osiromašenih građana finansirala bi tajkunsku srpsku elitu. Saša Đogović, saradnik Centra za tržišna istraživanja:

"Solidarno oporezivanje koje je bilo najavljeno po meni je više bilo oporezivanje siromašnog i tek izniklog srednjeg sloja radi opstanka bogatijeg sloja, koji bi i dalje ostao neokrnjen."


Toliko o socijalnoj odgovornosti vladajućih koji ne propuštaju priliku da se tim atributom okite.

Srpska elita već osam godina ne čini ništa da reformiše fiskalnu politiku, čiji bi element bio i uvođenje progresivne poreske stope, koja bi omogućila to da se poreska opterećenja rasporede u skladu sa zaradama; da država više zahvata iz dubljih, a manje iz plićih džepova. Mnogi ekonomisti i politikolozi objašnjavaju da je to tako zato što u Srbiji tajkuni kontrolišu vlast, a ne vlast tajkune. Kako tajkuni kontrolišu vlast? Tako što finansiraju političke partije. I ekonomista Mlađan Kovačević izražava slično gledište:

"Vrlo je verovatno da tajkuni daju pare pojedinim strankama, oni u tim strankama imaju svoje ljude koji, kada se donose neke odluke, zakoni ili uredbe, vode računa o tome da interesi tih koji su dali pare ne budu ugroženi. Dakle, moraju da čine usluge onima koji su bogati i koji su im dali pare za njihove stranke da te svoje finansijere ne dovedu u nepovoljnu situaciju."


Ne postoji politička volja, a čim ne postoji politička volja, onda ne možete da računate na neke takve poteze koji su neophodni u ovoj zemlji. Postoje razne interesne grupe koje preko Vlade nastoje da promovišu i realizuju svoje ciljeve i da u što većoj meri zaštite sebe.
Da se srpska vlast svesno opredelila da izbegava progresivnu poresku stopu smatra i Saša Đogović:

"Ne postoji politička volja, a čim ne postoji politička volja, onda ne možete da računate na neke takve poteze koji su neophodni u ovoj zemlji. Postoje razne interesne grupe koje preko Vlade nastoje da promovišu i realizuju svoje ciljeve i da u što većoj meri zaštite sebe. To takođe govori o tome da smo u proteklih osam-devet godina tranzicije dosta propustili u transformisanju javnog sektora i javnih finansija, a u sklopu toga i fiskalne politike ove zemlje, gde bi kroz jedno sintetičko oporezivanje trebalo da se izvrši ravnomernije podnošenje tereta ovakve ekonomske krize u kojoj se nalazi Srbija. Podsećam da je reč o krizi na kvadrat, jer pored spoljnog faktora imamo i unutrašnju ekonomsku krizu koja je plod neodgovorne ekonomske politike u proteklom periodu."


Mnogi analitičari upozoravaju da su političke stranke u brutalnom sistemu srpske partokratije gotovo dovršile proces kidnapovanja države i društva. Mlađan Kovačević:

"Kada sam na jednom okruglom stolu za nešto rekao da to nije u društvenom interesu, onda mi je jedan vrlo poznat sociolog rekao da više ne postoji društveni interes, da postoje samo lični interesi."
XS
SM
MD
LG