Dostupni linkovi

Sindikati nezadovoljni merama Vlade


Zgrada Vlade Srbije, Foto: Vesna Anđić
Zgrada Vlade Srbije, Foto: Vesna Anđić

Oko 70 odsto građana Srbije smatra da Vlada Srbije ne obaveštava javnost dovoljno o planiranim reformama za unapređenje privrede. Sindikat državne uprave, pravosuđa i društvenih delatnosti, koji deluje u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije, najavili su masovne proteste i štrajkove ukoliko budu usvojene predložene mere Vlade za borbu protiv ekonomske krize, a posebno porez na zarade.

Odgovor na vladine mere za borbu protiv ekonomske krize za sada stiže iz sindikata društvenih delatnosti, koje obuhvataju zaposlene u zdravstvu,
nauci, kulturi, obrazovanju, pravosuđu. Ono sa čime se, između ostalog, oni ne slažu jeste najavljeno povećanje poreza na zarade na teret radnika.

Predsednik Sindikata uprave Njegoš Potežica kaže da je to nedopustivo:

"Mi jedan takav predlog za povećanje poreza na određene nivoe nominalnih zarada koje ostvaruju zaposleni u Republici Srbiji nećemo prihvatiti. Ukoliko do toga dođe, biće protesta i budite ubeđeni da ćemo voditi štrajk vrlo velikih razmera u Republici Srbiji u skorašnje vreme."


Što se tiče zaposlenih u obrazovanju, ne prihvatamo ni uvođenje solidarnog poreza ni stavljanje van snage našeg protokola, koji smo potpisali sa ministrom finansija i ministrom prosvete, o povećanju plata za 26 odsto.
Iako nisu precizirali vreme početka štrajka, sindikati kao mogućnost navode kraj aprila kada se priprema rebalans budžeta. Štrajkovi radnika u obrazovanju takođe su neminovnost ukoliko Vlada odluči da umanji primanja zaposlenima u ovom sektoru, kaže predsednik Sindikata Branislav Pavlović:

"Dakle, u ovom trenutku, barem što se tiče zaposlenih u obrazovanju, ne prihvatamo ni uvođenje solidarnog poreza ni stavljanje van snage našeg protokola, koji smo potpisali sa ministrom finansija i ministrom prosvete, o povećanju plata za 26 odsto. Minimalno što možemo da uradimo, a to nije teško organizovati, jeste jedan štrajk sa skraćenjem časova na 30 minuta. Mislim da su se malo prevarili oni koji su mislili da su sindikati baš toliko nemoćni i da oni mogu da rade šta hoće, da nas samo obaveste da su nam smanjili plate, a da mi to prihvatimo."

Sindikalni lideri ističu da će mere Vlade Srbije, o kojima bi do kraja nedelje trebalo da raspravljaju, dodatno uticati na pogoršanje materijalnog položaja i statusa zaposlenih. Predsednica sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Branislava Plančak zbog toga upozorava:

"Na ovako male plate, sestra ima 30.000, lekar 50.000, lekar specijalista 58.000, mislimo da je neprimereno da traže smanjenje naših plata i mi to naravno nećemo prihvatiti. Izaćićemo na sve vrste protesta, iako, na žalost, po Zakonu o štrajku ne možemo da štrajkujemo kao prosvetari, da zaključamo sve ili skratimo vreme."


U nauci već drugi mesec zaredom kasne plate. To je među zaposlenima u institutima dovelo do velikog nezadovoljstva i mi smo i više nego spremni da stupimo u štrajk.
Dokaz da kriza ozbiljno drma javni sektor je nauka. Da li je kriza kucnula i tamo gde joj nije mesto, ili je poslodavac namerio da skrati budžet i nauci, zapitao se doktor Miroslav Živić:

"Naime, u odnosu na sve druge korisnike budžeta, u nauci već drugi mesec zaredom kasne plate. To je među zaposlenima u institutima dovelo do velikog nezadovoljstva i mi smo i više nego spremni da stupimo u štrajk."


Hoće li šalterski pultovi ostati prazni. Predsednica Sindikata pravosuđa Slavica Živanović je upozorila:

"Zašto uporno pristajemo na to da teret krize podnose najugroženiji? Mnogi, koje i ja predstavljam, tvrde da to nećemo prihvatiti. Dakle, apsolutno ćemo se odazvati protestu i tvrdim da smo zakasnili."

Prema procenama sindikata, u javnom sektoru zaposleno je oko 560.000 radnika. Ukoliko ne bude kvalitetnog dijaloga dve strane i rešenja, mogu se očekivati socijalni nemiri, procenjuje profesor fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković:

"Ukoliko Vlada vrati program na one mere linearnog povećanja poreza na zarade sa 12 na 18 odsto i pokuša da i dalje vodi politiku regresivnog poreskog opterećivanja, naravno da će onda doći do nezadovoljstva i protesta zaposlenih. Ukoliko izbezumljujete zaposlene i građane ovom nekodiranom aktivnošću, onda vam neće sindikati kanalisati proteste nego ćete imati ulične provale besa i frustriranosti, onda ćete hteti uticaj sindikata, ali ga nećete imati."

Sindikalni aktivisti kažu da teško mogu prihvatiti vladinu preporuku da bi štrajkovi radnika u uslovima ekonomske krize bili kontraproduktivni.

Napad na novinare u Trebinju

A, nakon jučearšnjeg napada na novinara «magazina 60 minuta» Televizije Federacije BiH u Trebinju, načelnik ove opštine Dobroslav Ćuk je održao pres konferenciju na kojoj je rekao da je jučerašnji incident isprovocirao Slobodan Vasković. Poslušajte prilog Nebojše Kolaka.
XS
SM
MD
LG