Dostupni linkovi

Priština pozdravlja učlanjenje Albanije i Hrvatske u NATO


Institucije Kosova su pozdravile članstvo Albanije i Hrvatske u NATO. U čestitkama predsednicima Stjepanu Mesiću i Bamiru Topiju predsednik Kosova Fatmir Sejdiu ističe podrška koju će narod i institucije Kosova uvek pružati Albaniji i Hrvatskoj.

"Učlanjenje Albanije u NATO je odlično dostignuće insitucija i građana Albanije koji će poslužiti kao primer i drugim zemljama regiona koje imaju za cilj učlanjenje u NATO. I Republika Kosovo će imati koristi od vašeg iskustva”, kaže se u čestitci predsedniku Albanije Bamiru Topiju.

Istovremeno je zamenik premijera Kosova Ram Manaj u susretu sa albanskim ambasadorom na Kosovu Islam Laukom istakao da je ulazak Albanije u Severnoatlantsku alijansu rešilo ne samo pitanje bezbednosti Albanije, već i Kosova i regiona. Manaj je istakao da je posle Albanije najveći dobitnik njenog ulaska u NATO Kosovo.

“Podržavamo Albaniju kao članicu NATO-a i očekujemo i želimo da vrlo brzo napreduje na putu ka Evropskoj uniji, što će direktno stabilizirajuće uticati na Kosovo i biti doprinos opštem progresu na Kosovu i zemljama regiona”
, rekao je Manaj.

Albanski ambasador Lauka je rekao da su sva dostignuća koja je postigla Albanija u ovoj fazi doprinos i Kosovu.

“Kosovo sada ima sreću da se graniči sa jednom članicom NATO-a i ta članica Severnoatlantske alijanse nije tuđa država za Kosovo, već je Albanija. Znaju se specifične veze i odnosi Albanije i Kosova”
, rekao je Lauka.

On je istakao da ne treba da zabrinjava smanjenje broja pripadnika međunarodnih mirovnih snaga, pošto na to treba gledati i u bezbednosnom aspektu. Albanski ambasador je, govoreći o mogućnosti da pripadnici vojske Albanije bude deo KFOR-a, rekao da će se takav zahtev razmotriti u okviru NATO-a.

Kosovo treba da sledi primer Albanije. U ovom trenutku je u toku stvaranje i funkcionisanje Kosovskih bezbednosnih snaga, koju priprema i obučava upravo NATO.

Bivši premijer Kosova i predsednik Upravnog odbora Evroatlanskog kluba Kosova Agim Çeku kaže da i u ovom trenutku Kosovo može da podnese zahtev za učlanjenje u Partnerstvu za mir.

“Mi malo kasnimo, pošto smo odmah nakon proglašavanja nezavisnosti imali pravo da podnesemo zahtev za prijem u Partnerstvo za mir. Čudim se zašto naše institucije nisu započele taj proces“
, kaže Çeku.

Zvanična Priština je pozdravila proširenje NATO-a Albanijom i Hrvatskom i još jednom je potvrdila da i ona želi biti deo Severnoatlantske alijanse.
XS
SM
MD
LG