Dostupni linkovi

Protivljenje preimenovanju ulice u čast Šabana Bajramovića


Šaban Bajramović
Šaban Bajramović

Nakon inicijative da jedna od niških ulica Južni bulevar dobije ime po Šabanu Bajramoviću, "kralju romske muzike", građani te ulice su se pobunili i peticiju sa oko 150 potpisa predali lokalnim vlastima. Predstavnici romskih udruženja takve akcije smatraju pritajenim rasizmom.

Nakon smrti "kralja romske muzike" Šabana Bajramovića, početkom juna prošle godine, gradske vlasti Niša, u kojem je Bajramović živeo sve vreme, obećale su da će jedna od ulica dobiti njegovo ime. Predloženo je da to bude Južni bulevar, ali su se građani te ulice pobunili i 150 potpisa protiv takve odluke uputili gradskim vlastima.

Supruga Šabana Bajramovića, Milica, u razgovoru za RSE, kaže da je ogorčena stavom građana ulice Južni bulevar:

"To je jedan veliki bezobrazluk i katastrofa. Zbog čega su protiv pokojnog Šabana? On je čistokrvni Nišlija. Dokle će više da nas gledaju kao cigane? Šokirana sam."

Građani Južnog bulevara nisu bili spremni da o svojim razlozima za pokretanje peticije govore za RSE, niko od onih sa kojima smo razgovarali nije želeo da kaže ko je pokretač ove peticije. Ipak, jedan od njih, Srđan Ognjanović, rekao je da se iza peticije ne nalazi rasizam ili mržnja prema Romima već praktični razlozi, kao što je zamena ličnih karata i ostalih dokumenata:

"Meni bi trebalo 40.000 samo za promenu dokumentacije, i vremenski dva-tri meseca. Drugo, ne znam zašto su se uopšte uhvatili za našu ulicu, ima toliko ulica u izgradnji i u centru grada."

Ulica Južni bulevar nekada je bila najduža saobraćajnica u Nišu, a danas je dugačka oko 650 metara i nalazi se nedaleko od porodične kuće Bajramovića. Mile Ilić, predsednik Skupštine grada Niša, rekao je za RSE da gradske vlasti nisu očekivale ovakvu reakciju građana, ali da će Niš dobiti ulicu Šabana Bajramovića:

"Pošto je juče stigla ta peticija, moj kabinet je danas pozvao tu grupu građana na razgovor, ali oni nisu hteli da ga prihvate. Ne želimo silom da namećemo nešto protiv čega su građani. Videćemo ovih dana koje rešenje ćemo naći, u svakom slučaju jedna ulica u Nišu dobiće naziv Šabana Bajramovića."

Bivši premijer Zoran Živković, koji živi u Nišu, kaže za RSE da su takve peticije sramota za Niš i njegove građane. On je predložio da naselje u kome živi, a koje već godinama nema zvaničan naziv, dobije ime po Šabanu Bajramoviću:

"To je sramota za Niš i Nišlije, odgovornost je podeljena. S jedne strane, glavnu krivicu za to snose ti građani koji su podneli tu peticiju, sa nemuštim objašnjenjem da će to da ugrozi njihov budžet zbog promene ličnih karata, što ne stoji i što je loše opravdanje. Ali, ni gradske vlasti ne mogu da budu nevine u celoj ovoj stvari jer uvek, kada god doneste neku odluku na nivou grada, imate nekog koje "za" i koje "protiv". Moraju biti dosledni u sprovođenju onoga što je ispravno, a nesumnjivo je ispravno i Šaban Bajramović zaslužuje da barem jedna ulica dobije naziv po njemu."

Predstavnici Roma kažu da je ovakav potez građana Južnog bulevara u Nišu, zapravo, pritajeni rasistički akt. Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije, za RSE kaže:

"Za mene je to bilo sasvim očekivano. Naravno da je to izraz jednog rasizma koji opstaje u shvatanjima i svesti ljudi, što je najgora stvar i on zapravo ima svoje društvene, političke i kulturološke razloge."

Milica Bajramović kaže da ne želi da Južni bulever dobije ime po njenom pokojnom mužu, ali da bi bila veoma srećna kada bi ulica Stanka Paunovića u centru Niša, u kojoj je sa Šabanom Bajramovićem živela 28 godina, dobila baš njegovo ime:

"Toliko je barem zaslužio od grada Niša."
XS
SM
MD
LG