Dostupni linkovi

Pobuna radikala zbog mesta u Skupštini


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Uprkos očekivanjima predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, da će sednica posvećena usvajanju Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, čime bi trebalo da budu ozakonjeni državni simboli utvrđeni novim Ustavom, proteći u mirnoj i svečanoj atmosferi, desilo se suprotno: prekinuta je, zbog uobičajenog ponašanja poslanika Srpske radikalne stranke.

Samo dan posle optimistične izjave, da očekuje "svečarsku i državničku atmosferu" u radu srpskog Parlamenta, budući da raspravlja o državnim i nacionalnim simbolima, i to u ambijentu koji nosi dodatnu simboliku, preuređenom zdanju Doma Narodne skupštine, predsednica Slavica Đukić Dejanović bila je primorana da posegne za krajnje nepopularnim merama, a potom i da prekine sednicu:

"Molim šefove poslaničkih grupa da dođu na sastanak u salu 1 radi dogovora. Prekidamo sednicu i nastavljamo sa radom sutra u deset časova."


Predsednica Parlamenta je konstatovala da ne postoje uslovi za rad, pošto je više puta izrekla mere opomene, a zatim i udaljavanja, na koje su se radikali, jednostavno, oglušili:

"Izričem meru udaljenja sa sednice Draganu Todoroviću, Gordani Pop Lazić i Vjerici Radeti..."


Neposredan povod za ovakvo ponašanje radikala je nezadovoljstvo mestima, koja su im odlukom Administrativnog odbora dodeljena u renoviranoj sali Doma Narodne skupštine.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović, u novom rasporedu, prepoznaje nameru vladajuće koaliciije da izbaci radikale iz Skupštine:

"Danas ste imali priliku da prisustvujete nastavku terora Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije nad poslanicima Srpske radikalne stranke. Ovo je unapred pripremljen scenario, hoće da nas izbace iz Skupštine Srbije zato što nemaju apsolutno nijednu jedinu mogućnost da odgovore na sve probleme sa kojima se suočava i država i građani Srbije, a poslanici Srpske radikalne stranke u Skupštini Republike Srbije pokušavaju da neke stvari koliko-toliko poprave."

Probleme sa novim mestima imali su i poslanici Demokratske stranke Srbije, koji su, kako je objasnio Zoran Nikolić, opet bili prinuđeni da potisnu neke druge:

"Konkretno, na naša mesta seli su poslanici Liberalno demokratske partije, jer nisu mogli da sednu na svoja mesta, a na njihova mesta, koliko sam informisan, seli su poslanici Srpske radikalne stranke. Naravno da je to važno, postoje neka pravila i sve poslaničke grupe imaju prava da u prvim redovima imaju, pre svega, predsednike poslaničkih grupa. Ako je dogovor postignut, meni apsolutno nije jasno zbog čega se taj dogovor sada krši."


Tako je raspored sedenja u Parlamentu potisnuo u drugi plan simbole države, koji je nakon dugog perioda lutanja Srbije, konačno trebalo da dobiju svoju ustavnu i zakonsku poziciju.

Međutim, i da su poslanici bili zadovoljni svojim lokacijama, teško je verovati da bi sednica imala tok kakav je priželjkivala predsednica Đukić Dejanović. Jedini govornik na ovoj sednici, Slobodan Maraš iz Liberalno demokratske partije, nagovestio je spektar nerazjašnjenih pitanja, koja u ovom trenutku, verovatno, više opterećuju javnost, nego činjenica da bi, u skladu sa novim Ustavom, trebalo ozakoniti i simbole:

"Hteo sam da postavim pitanja pre svega premijeru gospodinu Cvetkoviću da li je upoznat sa tim da se neka javna preduzeća, poput Telekoma Srbije i Lutrije Srbije, oglašavaju u dnevnom listu "Pravda", koji ima mizeran tiraž i koji vodi antievropsku politiku. Da li gospodin Cvetković zna da je taj Predrag Popović, koji je danas glavni i odgovorni urednik lista "Pravda", najavio za 12. mart 2003. godine ubistvo premijera Đinđića."
XS
SM
MD
LG