Dostupni linkovi

Konferencija o budućnosti Afganistana


Konferencija o budućnosti Afganistana
Konferencija o budućnosti Afganistana

Jednodnevna UN konferencija o budućnosti Afganistana okupila je i predstavnike država koje su angažirane u toj zemlji. Međunarodna zajednica je spremna uključiti i susjedne zemlje, posebno Pakistan, u konsolidiranje prilika u Afganistanu. Ovo je prvi skup o Afganistanu koji se održava nakon što je američki predsjednik Barack Obama prošli tjedan objavio svoj plan o Afganistanu koji ima i širi regionalni karakter.

Diplomacija mora ići ruku pod ruku sa vojnom akcijom i razvojem građanskog društva kako bi se Afganistan izvukao iz sadašnje situacije, kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton na skupu na kojem su se okupili i afganistanski susjedi.

Hillary Clinton na Konferenciji o budućnosti Afganistana
Državna tajnica je ponudila talibanskim borcima pravo na pomirenje, naravno onima koji odustanu od nasilja. Istaknula je kako je nužno podržati napore afganistanske vlade koja žele odjeliti ekstremiste Al Qaide i Talibana od onih koji su im se pridružile ne zato što ih podržavaju, već iz očajanja.

Francuski šef diplomacije Bernard Kouschner upozorio je kako je potreban veći angažman svih, dodajući da je prijedlog predsjednika Obame ono što će zadovoljiti mnoge, a posebno omogućiti bolji život samim građanima. Moramo se angažirati na jačanje sigurnosti, a to je i najvažnije.

"Mislim da će ključan datum biti upravo izbori", rekao je Kouschner. Predsjednički izbori u Afganistanu planirani su za kolovoz.

No sama konferencija nije mjesto na kojem će se sakupljati dodatni novac za obnovu Afganistana, niti će biti konkretnijeg dogovora o slanju dodatnih vojnika. To će se ostaviti za predstojeći summit NATO saveza koji se održava krajem tjedna. Sastanku u Nizozemskoj, znakovito je, prisustvuju i predstavnici Irana i Pakistana, no izostala je delegacija iz Uzbekistana.

Hamid Karzai na Konferenciji o budućnosti Afganistana
Afganistanski predsjednik Hamid Karzai ima velika očekivanja, nada se pomoći i svjestan je da bez šire regionalne suradnje teško pobijediti Talibane i Al Qaidu koji djeluju iz planina na afganistansko-pakistanskoj granici.

"Uvjeren sam da će liderstvo Baracka Obame pomoći da regionalno riješimo problem i da će to imati podršku i naših drugih saveznika u Evropi i drugdje"
, istaknuo je Karzai.

Militantima u Afganistanu je glavni izvor financiranja trgovina drogom. Gotovo 90 posto heroina i opijuma dolazi iz Afganistana, i prebacuje se i u Iran koji ima s tim problema, ali i brojnim izbjeglicama koji traže azil u Iranu. Zamjenik šefa diplomacije je, međutim, ponovio da se službeni Teheran protivi slanju dodatnih vojnika u Afganistan. U toj zemlji se trenutačno nalazi oko 70.000 pripadnika međunarodnih snaga. Američki predsjednik je neposredno nakon ulaska u Bijelu kuću najavio da će u Afganistan poslati oko 17.000 vojnika, a posljedjnjim planom predviđeno ih je još 4.000 kako bi pomogli obuci afganistanske vojske.
XS
SM
MD
LG