Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinuti UNMIK


Zvanična Priština očekuje da Savet bezbednosti podrži zahtev institucija Kosova o okončanju mandata misije Ujedinjenih nacija. Ocenjuje se da UNMIK ne može da funkcioniše posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

Prema rečima predstavnika, administracija Ujedinjenih nacija je imala važnu ulogu na Kosovu od juna 1999. godine, ali posle proglašenja nezavisnosti nadležnosti su prebačene na institucije Kosova, te raspoređivanja Euleksa, smatra se da su UNMIK i Rezolucija 12 44 prevaziđeni.

Zvaničnici Kosova kažu da je došlo vreme da i članice Saveta bezbednosti UN prihvate novu realnost. Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri:

“Predsednik Sejdiu je više puta isticao da UNMIK treba da završi svoj rad kao uspešna misija koja je značajno doprinela Kosovu. Ali nove okolnosti posle proglašenja nezavisnosti i međunarodnog priznanja zahtevaju da institucije preuzmu odgovornost i same odlučuju o budućnosti Kosova.”

Novostvorenu situaciju je prepoznao i Ban Ki Mun, koji je u izveštaju Savetu bezbednosti, naveo da institucije u Prištini misiju UNMIK-a vide kao prepreku normalnom funkcionisanju države. Misija UN radi u otežanim uslovima jer kosovske institucije smatraju da je njen mandat istekao, napisao je Ban.

U Prištini se ocenjuje da je gašenje UNMIK-a neophodno pošto nastavak prisustva administracije UN posle proglašenja nezavisnosti stvara zbunjenost u pogledu podele nadležnosti.

Portparol Vlade Kosova Memlji Krasnići ističe da je u takvim uslovima postojeća Rezolucija SB o Kosovu nevažeća.

“Najbolje bi bilo da se Rezolucija 12 44 stavi van snage ili zameni nekom novom, pošto njene odredbe više nisu važeće jer je realnost drugačija. Sada imamo Euleks koji je došao na poziv institucija, i mandat te misije se zasniva na zajedničkom planu EU i Kosova”, navodi Krasnići dodavši da UNMIK ne može da zanemari takve činjenice.

I lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj kaže da je UNMIK okončao svoju misiju još 17. februara prošle godine. Haradinaj smatra da bi UNMIK mogao zadržati prisustvo na Kosovu ali bez ikakvih administrativnih odgovornosti.

“UNMIK treba da završi misiju koju je imao, a da dešavanja nastavi da prati putem posmatračke ili stručne misije, to bismo pozdravili jer želimo da budemo član UN”, kaže Haradinaj.

UNMIK je kao misija UN i međunarodna administracija uspostavljen 1999. godine na osnovu Rezolucije 12 44 SB UN. Misija je imala zadatak da upravlja Kosovom, gradi institucije, prenosi ovlašćenja te uspostavi osnove za razgovore o statusu, bez prejudiciranja rešenja.

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova, 17. februara 2008. godine, na osnovu Sveobuhvatnog plana Martija Ahtisarija, sve nadležnosti sa međunarodne administracije su prebačene na kosovske vlasti. Počela je rekonfiguracija UNMIK-a i raspoređivanje Euleksa.

Ali pošto Ahtisarijev Plan nije odobren u tom telu Svetske organizacije, Rezolucija 12 44 je ostala na snazi, ali Kosovo funkcioniše na osnovu svog Ustava i Ahtisarijevog plana.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG