Dostupni linkovi

Uskoro odluka o srpskim policajcima


Predstavnici Vlade Kosova, policije i Euleksa razmatraju položaj suspendovanih srpskih policajaca. Odbijajući da rade u institucijama posle nezavisnosti, srpski policajci godinu dana bojkotuju Kosovsku policiju, koja im pak isplaćuje lične dohotke. Priština će uskoro doneti konačnu odluku.

Institucije Kosova su pozvale srpske policajce da se vrate u Policiju i prihvate jedinstveni komandni lanac u suprotnom biće doneta odluka o raspisivanju konkursa za popunu slobodnih radnih mesta, kažu zvaničnici ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.

Više od 300 srpskih policajaca posle nezavisnosti Kosova ne želi da dobija naređenja iz Kosovske policije već traže da budu pod komandom UNMIK-a, misije koja više nije zadužena za policiju. Srbi su suspendovani, ali primaju lične dohotke.

Savetnik u MUP-u Fisnik Redžepi izjavio je da će odluka o statusu policajaca koji dobijaju plate a ne dolaze na posao zavisiti od preporuka koje bude usvojila posebna radna grupa.

“Prošlo je dosta vremena od kada su srpski policajci sami sebe suspendovali i odbili da rade u Kosovskoj policiji. Mi smo postupili zrelo, pozivali smo ih da se vrate, isplaćivali mesečne dohotke iako nisu radili, i sada je došlo vreme za odluku”, rekao je Redžepi.

Ali konačna odluka još nije doneta. Radna grupa, koju čine predstavnici MUP-a, policije i Euleksa radi na izradi preporuka o položaju suspendovanih srpskih policajaca. Prema rečima zvaničnika, za dve nedelje rada grupe održani su brojni razgovori kako bi se stvorila jasna slika stanja na terenu.

“Odluka će zavisiti od njihovog stava. Ako su spremni da se vrate i prihvate jedinstvenu komandu kako je i predviđeno Ustavom Kosova biće dobrodošli. Ali ako oni to ne žele raspisaćemo konkurs, a među Srbima ima dosta zainteresovanih za rad u Kosovskoj policiji”, kaže Redžepi.

Pored MUP-a i misija Euleksa poziva Srbe da vrate na posao i prihvate komandu Prištine.

“Iako Euleks učestvuje u radnoj grupi ovo pitanje je u nadležnosti MUP-a. Mi pozivamo Srbe da se vrate pošto policija treba da reflektuje društvo kojem služi”, izjavila je portparolka Euleksa Karin Limdal.

Policija Kosova je prošle godine odlučila da raspiše konkurs za radna mesta koja su srpski policajci napustili. Ali Vlada Kosova je preporučila da se nastavi plaćena suspenzija.

Na predlog bivšeg ministra za Kosovo u Vladi Srbije Slobodana Samardžića srpski radnici napustili su kosovske institucije i do današnjeg dana njihov problem nije rešen, iako je tadašnja vlada obećala da će obezbediti novčana sredstva za njihove zarade.

Srbi su napustili radna mesta u Kosovskoj policiji, carini te lokalnoj vlasti. U Kosovskoj policiji ima 710 pripadnika srpske zajednice, od čega je skoro polovina poslušala poziv Vlade Srbije i već godinu dana ne rade u policiji.

Mnogi postavljaju pitanje ko će se brinuti o javnom redu i miru u srpskim sredinama ako se bojkotuje policija u trenutku kada je UNMIK policija prenela sva ovlašćenja na KP i kada se Kfor brine o opštoj bezbednosti Kosova. Ipak rešenje je pronađeno tako što su u stanicama sada angažovani policajci iz albanske i drugih zajednica.

XS
SM
MD
LG