Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova o događajima iz marta 2004.


Spaljena kuća u srpskom selu Svinjare, mart 2004.

Povodom pete godišnjice nasilnih nemira na Kosovu, Vlada Kosova je u saopštenju za javnost ocenila da su ti događaji jedna od natamnijih epizoda istorije Kosova.

„Tragični događaji od marta 2004. godine predstavljali su jednu od najtamnijih epizoda naše istrorije u poslednje vreme. Građani i institucije Kosova su ih tada osudili, i sada osuđuju napade izvršene tog dana. Podsećajući se tih događaja narod i Vlada Kosova još jednom ponavljaju solidarnost sa svima onima koji su pogođeni tim žalosnim događajima“, kaže se u izjavi Vlade Kosova.

Takođe se ističe da je Vlada Kosova snažno opredeljena da nadoknadi štetu koja je tada izazvana, posebno da renovira i obnovi kao i da obezbedi sigurnost za pravoslavne crkve. Policija Kosova sada čuva najveći broj pravoslavnih crkava na Kosovu, kaže se u izjavi Vlade.

„Mi ne možemo da menjamo istoriju ali možemo da učinimo sve što je moguće da bismo obezbedili da se takvi nasilni akti nikada ne ponove i da sve zajednice na Kosovu imaju zagarantovana prava i da se mogu osećati sigurnim i slobodnim“
, kaže se u izjavi.

Ističe se da će ostvarivanje odredbi Ustava Kosova i plana Martija Ahtisarija omogućiti postizanje takvog cilja.

Na kraju izjave Vlada poziva se sve građane Kosova da nastave da zajedno rade na ostvarivanju opredeljenja za izgradnju demokratske države Kosovo, koja će se zasnivati na vladavini zakona, međusobnoj toleranciji i poštovanju svih građana.

„U novom Kosovu neće biti prostora za mržnju i nasilje“, zaključuje se u izjavi Vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG