Dostupni linkovi

Renovirano oko 80 odsto objekata SPC


Pogled kosovskog Srbina na Crkvu Sv. Save u albanskom delu Kosovske Mitrovice, oštećenu u martovskim neredima.
Pogled kosovskog Srbina na Crkvu Sv. Save u albanskom delu Kosovske Mitrovice, oštećenu u martovskim neredima.

Na Kosovu je okončano oko 80 odsto radova na renoviranju 35 verskih objekata koji su oštećeni tokom nemira od marta 2004. godine koji su iza sebe ostavili 19 ubijenih.

Institucije Kosova, tačnije Ministarstvo kulture je postiglo značajne rezultate u obnovi pravoslavnih objekata na Kosovu, kaže ministar kulture Kosova, Valton Berqiri. Od 10 miliona evra, koje je dodelila Vlada Kosova za obnovu pravoslavnih svetinja, do sada je utrošeno oko 8 miliona.
„Na početku Vlada Kosova je dodelila 3,5 miliona evra u budžetu za renoviranje i osposobljavanje pravoslavne kulturne i verske baštine. Taj budžet je zahvaljujući saradnji i intervenciji Vlade i institucija dostigao iznos od 10 miliona evra.“
Ministar Beqiri kaže kako je okončano oko 80 odsto radova na renoviranju 35 verskih objekata koji su oštećeni tokom nemira od marta 2004. godine koji su iza sebe ostavili 19 ubijenih, od kojih je 11 Albanaca i 8 Srba.

„Neki od projekata su u završnoj fazi. Mi smo veoma zadovoljni što smo uspeli da postignemo takav progres. Svakako treba spomenuti i međunarodni faktor koji je uvek bio uz nas, znači radilo se o zajedničkom angažovanju i oko 80 odsto svih zahteva je ostvareno“, kaže ministar kulture.

Prema njemu, Vlada Kosova i Ministarstvo kulture je zainteresovano da se poslom koji je učinjen na renoviranju verskih objekata pokaže da je opredeljena da stvori podjednake uslove života za sve njene građane.
„Hteli smo da pokažemo dalekovidost i veliku želju da srpskoj zajednici na Kosovu, i SPC omogućimo maksimalne uslove za rad i život.“
Sa druge strane, Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Prištini na godišnjicu nasilnih protesta iz marta 2004. godine ocenjuje veoma značajnim posao koji je uradilo Ministarstvo kulture Kosova. Izvršni direktor Odbora Behxhet Shala:
„Dinamika renoviranja ovih objekata se odvijala prema onome kako je bilo predviđeno i to je bio najbolji pozitivni korak u naporima vlade Kosova da povrati poverenje kod srpske manjine, pošto su oni tom prilikom bili oštećeni.“
Prema njemu renoviranje objekata oštećenih tokom martovskih nemira je dobar signal koji može da utiče na poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca.
XS
SM
MD
LG