Dostupni linkovi

Naredne nedelje pregovori o pomoći MMF-a


Državni vrh, predvođen predsednikom Borisom Tadićem, održaće nekoliko sastanaka pre nego što delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), početkom sledeće nedelje, dođe u Srbiju kako bi se postigli svi neophodni detalji u vezi sa pregovorima. Ekonomisti i predstavnici vlasti ne slažu se u vezi sa tim kakvi će biti efekti dobijanja ili odbijanja kreditnog aranžamana sa MMF-om vrednog oko 2 milijarde američkih dolara.

Delegacija MMF-a dolazi u ponedeljak 16. marta u Beograd na pregovore o novom finansijskom aranžmanu koji bi trebalo da pomogne srpskoj ekonomiji.

Razgovor sa MMF-om o "stend baj" aranžmanu jeste važan, ali ne i presudan za odgovor Srbije na ekonomsku krizu, ocenio je potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. On je objasnio da kreditni aranžman sa MMF-om nije važan samo zbog jačanja deviznih rezervi zemlje, već i zbog toga što predstavlja preduslov za dobijanje makroekonomske pomoći od Evropske unije:

"Ma koliko novca da dobijemo od MMF-a, to je psihološki važno, više od toga da li ćemo i koliko novca povući, to nam je bitno da bismo mogli da se zadužimo za potrebe budžeta. Moja procena je da nam je za obezbeđivanje budžeta, što nam je zapravo i najvažnije, potrebno oko 500 miliona evra kredita od poslovnih banaka. Mislim da je razgovor sa MMF-om važan, pristupićemo mu sa velikom ozbiljnošću, ali nije i presudan za odgovor Srbije na svetsku ekonomsku krizu. Ključ razgovora sa MMF-om biće, s jedne strane, smanjivanje nekih budžetskih rashoda, a s druge strane, dogovor o povećanju budžetskog deficita zbog objektivno nižih prihoda, s obzirom na svetsku ekonomsku krizu i manju potražnju za našim proizvodima u inostranstvu."

Navodeći prioritete, Dinkić kaže da aranžman sa MMF-om nije presudan za odgovor Srbije na svetsku ekonomsku krizu:

"Po meni, najvažnije je napraviti dogovor sa privatnim kreditorima za refinansiranje dugova privatnom sektoru Srbije - to je broj jedan. Broj dva je MMF, a broj tri je zaduživanje."


Razgovori sa MMF-om biće veoma teški i zahtevni za srbijansku stranu, kaže za RSE Milan Ćulibrk, urednik magazina "Ekonomist":

"Teško se može sačuvati stabilnost bez novog aranžmana sa MMF-om, ne toliko zbog dve milijarde dolara, koliko bi se slilo u devizne rezerve zemlje, koliko zbog toga što bez aranžmana sa MMF-om Srbija teško može da očekuje bilo kakvu finansijsku podršku iz inostranstva. Dakle, neće moći da računa na kredite od Svetske banke ili, eventualno, Evropske unije za pokriće svog budžetskog deficita, a to je ključ problema. Sada je teško naći novac u inostranstvu, a ako uz to još nemate aranžman sa MMF-om, onda zaista ne vidim način na koji bi Vlada mogla da obezbedi te pare."

Ministarka finansija Diana Dragutinović najavila je da će na sastancima u ponedeljak delegaciji te finansijske organizacije biti predstavljeno ekonomsko stanje u Srbiji:

"Strategija će biti prikaz stanja takvog kakvo jeste, dakle, ništa specijalno. Trebalo bi da pokažemo fiskalne račune, da pokažemo mogućnost naplate prihoda u periodu koji je pred nama, od čega možemo da se odreknemo u rashodima i šta možemo da finansiramo od deficita, i da onda na toj osnovi napravimo jedan fer program."

Sudeći po rečima ministarke Dragutinović, zahtevi MMF-a neće biti ni mali ni jednostavni. Milan Ćulibrk kaže da posle nekih izjava zvaničnika u Srbiji ne treba da čudi ako aranžman sa MMF-om bude propao:

"Ono što mi ne uliva preterani optimizam jesu najave da neće biti smanjenja plata i penzija, a pretpostavljam da će MMF zahtevati da se smanji tekuća potrošnja u budžetu. Dakle, oni neće insistirati da se, na primer, smanje samo penzije ili samo plate, njih interesuje ukupna suma koja je namenjena potrošnji. Kako će Vlada smanjiti tu sumu, njima je sasvim svejedno, ali bitno je da će sigurno tražiti da se smanji potrošnja i da se na taj način smanji pritisak na stabilnost zemlje."

Ovaj položaj za Srbiju nije nimalo povoljan, jer kredit koji Srbija namerava da uzme biće korišćen samo za servisiranje spoljnog duga, kaže za RSE ekonomista Mlađan Kovačević:

"Nalazimo se između čekića i nakovnja, ali pošto molimo moramo prihvatiti ono što MMF zahteva, a to je da javna potrošnja mora biti bitno smanjena, takođe i penzije, jer ovakve neće moći da se održe, i plate u celini, a verovatno će morati da se smanje i investicije."

Premijer Mirko Cvetković već je najavio da bi Srbija mogla da predloži da aranžaman bude dve milijarde dolara, koje bi bile upotrebljene za jačanje deviznih rezervi, ali ministarka Diana Dragutinović ističe da bi i manje para Srbiji bilo dovoljno:

"Premijer je izašao sa dve milijarde, a ja lično mislim da nije potrebno toliko, ali to je stvar pregovora."

XS
SM
MD
LG