Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Primedbe Srba na rad EULEX-a


Pripadnici EULEX-a

EULEX misija će pomagati kosovskim institucijama, pravosudnim organima i organima za sprovođenje zakona na Kosovu u njihovom napretku ka održivosti i preuzimanju odgovornosti.

Misija će dalje razvijati i jačati nezavisan i multietnički pravosudni sistem i multietničku policiju i carinsku službu, brinući se da ove institucije budu uzdržane od političkog mešanja i da budu u saglasnosti sa međunarodno priznatim standardima i najboljim evropskim praksama. Misija će, uz punu saradnju sa Programima Evropske komisije za pomoć, implementirati svoj mandat kroz praćenje, nadgledanje i savetovanje, zadržavajući izvesna izvršna ovlašćenja, piše na web sajtu ove misije u delu o zadacima EULEX-a.

Kosovski Srbi imaju velike primedbe na dosadašnje ponašanje EULEX-a, dok je Srbi sa severa Kosova optužuju da se na Kosovu sprovodi plan Ahtisarija i nadgledana nezavisnost Kosova.

Marko Jakšić, jedan od lidera Srba sa severa Kosova kaže da bi EULEX bio prihvatljiv za Srbe ako sprovodi šest tačaka generalnog sekretara UN-a, Ban Ki Mun-a.

“Mi očekujemo i nadamo se da će EULEX pre svega po pitanju šest tačaka da ima apsolutno pozitivan odnos i da će da krene zajedno sa srpskom stranom u njegovu realizaciju.“

Istog mišljenja je i predsednik Izvršnog odbora SNV centralnog Kosova Dragan Veljić koji kaže da je mandat EULEX-a da sprovodi predsedničko saopštenje SB UN u šest tačaka.

„ Mislim da je njihov mandat potpuno jasan. Prvo pravni i politčki okvir koji imaju je potpuno jasan, da treba da deluju u skladu sa Rezolucijom (1244) i sa saopštenjem koje je dao generalni sekretar UN-a."

Obrazlažući zašto je EULEX ovakav kako je danas i kako deluje na terenu neprihvatljiv gospodin Jakšić kaže:

„Ostali smo posle njegovog dolaska na stanovištu da za nas glavni politički partner ostaje UNMIK, a što se EULEX-a tiče, mi smo ostavili faktoru vreme da se on (EULEX) na licu mesta dokaže da je stvarno statusno neutralan, da će da krene u realizaciju plana od šest tačaka i posle takvog probnog perioda onda on može da postane prihvatljiv za srpski narod u ovom delu južne srpske pokrajine.“

Misija Vladavine prava Evropske unije na Kosovu (EULEX) je najveća civilna misija koja je ikada raspoređena u okviru Evropske politike bezbednosti i odbrane. Glavni cilj je pomoć i podrška Kosovskim institucijama u oblasti vladavine prava, konkretno u oblasti policije, pravosuđa i carine. Ova misija nije na Kosovu da bi upravljala ili vladala. To je tehnička misija koja će nadgledati, pratiti i savetovati, istovremeno zadržavajući izvestan broj ograničenih izvršnih ovlašćenja. EULEX radi pod opštim okvirom rezolucije saveta bezbednosti UN-a 1244 i ima unificiran lanac komande prema Briselu, kaže se u delu koji se odnosi na mandat EULEX-a.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG