Dostupni linkovi

Ukida li se eko taksa?


Budva
Budva

Nakon jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o graničnoj kontroli željeznice, između Crne Gore i Srbije, crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar je u Beogradu izjavio da će ekološke takse biti skinute vjerovatno prije sljedeće turističke sezone. Međutim, reagovalo je Ministarstvo turizma saopštenjem da se eko takse za motorna vozila neće ukidati. Kako je došlo do neusaglašenosti dva ministarstva, te kakva je sudbina naplate eko taksi?

Iako je izjava crnogorskog ministra saobraćaja Andrije Lompara, da turisti koji u Crnu Goru dolaze automobilima više neće morati da plaćaju deset eura, dobila veliki publicitet i proizvela mnoštvo pozitivnih reakcija u zemljama regiona, takozvana eko taksa će se plaćati i dalje.

"Ekološke takse će biti ukinute, vjerovatno, prije sljedeće turističke sezone"
, rekao je nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o graničnoj kontroli željeznice između između Crne Gore i Srbije ministar Lompar.

Nakon toga reagovalo je Ministarstvo turizma u kom kažu da će eko taksa ostati, a da će se samo razmotriti postepeno ukidanje eko naknada za pojedine vrste vozila. Portparol Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Jelena Paović je, rekavši da je za pitanje o razlozima za neusaglašene izjave prava adresa Ministarstvo saobraćaja, potvrdila da se takse neće ukinuti:

"Institut eko takse se neće ukinuti, samo će se razmotriti naplata eko takse za određenu kategoriju vozila. Međutim, cijeneći to da Crna Gora je država u koju se ulazi bez viza, putarina, mislimo da deset eura ne predstavlja neki veliki namet."

Pomoćnik ministra saobraćaja Mirel Radić Ljubisavljević je, obrazlažući razloge za neusaglašenosti dva ministarstva, rekla da je stav Ministarstva saobraćaja da će ekološke takse sigurno biti ukinute, ali samo u postojećem obliku, što ne znači da one neće postojati:

"Definitivno u sadašnjem obliku one moraju biti ukinute budući da postoje ove dvije primjedbe koje smo mi poslije uvođenja eko naknade od strane Ministarstva turizma i predloga imali i što se toga tiče mi smo od starta protiv takvog načina naplaćivanja eko naknade i njenoga uvođenja. Budući da ministarstvo ima najviše problema vezano za tu naknadu i naše ministarstvo jer mi pregovaramo u bilateralnim pregovorima sa državama susjedima, sa regionom i sa državama Evropske unije i upravo mi kada imamo bilateralne pregovore o drumskom prevozu u međunarodnom prevozu trpimo najviše kritike iako smo najmanje zaslužni za njeno uvođenje."

Ekološka taksa je uvedena prije nešto manje od godinu dana istovremeno sa privilnikom o bezbijednosti hrane kojom je količina hrane koju turisti mogu da unesu u Crnu Goru svedeno na minimum. Ekološka taksa se naplaćuje od deset do trideset eura za automobile, za autobuse pedeset i kamione sto pedeset eura. Turisti koji dolaze u Crnu Goru nijesu bili mnogo srećni sa novinom koja ih košta deset eura. Međutim, u zemljama regiona je manje poznato da ekološku taksu ne plaćaju samo turisti već i svi građani Crne Gore koji posjeduju automobil.

Kolega Sead Sadiković je prošle godine, kada je počelo naplaćivanje eko takse, zabilježio reakcije na graničnom prelazu kod Bijelog Polja:

"Da li je malo, ili mnogo ja ne znam. Šta ću kada sam doveo robu tu i kud ću onda."

"Mislim da nije, s obzirom da ta taksa važi čitavu godinu."

"Nije, nije mnogo. To je za čitavu godinu kako je objašnjeno."

RSE: Koliko će vi puta iskoristiti i ući u Crnu Goru?

TURISTA 1: Ne znam. Moguće da još jednom, dvaput u toku godine dođem.

RSE: Ovo smeće đe ste parkirali zaslužuje li tu taksu ili ne?

TURISTA 2: Plaćali ili ne plaćali treba da bude čisto. Ne mislim da je skupo. To ipak podrazumeva da bude sređeno. Mnogi turisti odustaju od Crne Gore zato što nije čisto i ne samo ovako okolina nego i hoteli i privatni smeštaj, znači da je određeni kvalitet usluge. Jeste lepo, svi volimo da dođemo, blizu je, ali to je jedino što ljude odvlači od Crne Gore.

TURISTA 3: Nije skupo ni 20 ni 30 evra, ali da bude čisto. Mi smo dali za ekologiju, ali da li će vlast dati to za ekologiju to je pitanje. Da ne ode na neku drugu stranu.

XS
SM
MD
LG