Dostupni linkovi

Pitanje imena među glavnim predizbornim temama


Predsednički kandidati Gjorge Ivanov i Ljubomir Frčkovski
Predsednički kandidati Gjorge Ivanov i Ljubomir Frčkovski

Prva nedelja predizborne kampanje za predsedničke i lokalne izbore u Makedoniji polako ističe, a prvi utisci su da je početak bio relativno miran, imajući u obzir sve ono što se događalo na prethodnim izborima. Zasada nema incidenata, izostaje uobičajeni agresivni vokabular političkih partija, a i prva televizijska debata sedam predsedničkih kandidata prošla je u mirnom tonu i bez većih verbalnih duela.

Jedino mirnu vodu talasaju partijski portparoli, koji po nekoliko puta na dan izlaze sa pres konferencijama, izjavama, obaveštenjima i naravno, poručuju građanima da su oni bolji od onih drugih. Na to obično dolazi kontra izjava iz suprotnog tabora i tako nekoliko ciklusa svaki dan.

A kada je reč o kampanji kandidata za predsednika, jedno od pitanja koje je zanimljivo za glasače i oko koga se lome koplja, je vanjska politika i naročito problem sa Grčkom oko imena. Svi kažu da su spremni da vode konstruktivnu i odgovornu spoljnu politiku koja će zatopliti odnose sa svim susedima. Ne precizirajući konkretnu strategiju u sporu sa Grčkom ukoliko bude izabran za predsednika, kandidat vladajuće VMRO DPMNE, profesor na Pravnom fakultetu Gjorge Ivanov, očekuje da se u budućnosti nađe zajedničko razumevanje o ovom problemu sa obe strane:

"Da što više potstičemo proces preko Ujedinjenih nacija, sa svežim idejama, većom kooperativnosću, da bi došli do nečega što bi bilo zajedničko i neće biti uvredljivo niti za nas, a niti za njih."

Sa druge strane, kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza Ljubomir Frčkoski, koji je isto tako profesor na Pravnom fakultetu, kaže da bi najpre započeo diplomatsku operaciju sa više kontakata sa strateškim partnerima, sa ciljem obnavljanje poverenja da je Makedonija normalna država, a ne negativno čudo na Balkanu koje se bavi samo antikom:

"Makedonski identitet, nacija i jezik da budu garantovani, o tome se nikada nije pregovaralo. Treba pregovarati o imenu za međunarodnu upotrebu koje će zameniti naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Termini Severna ili Gornja Makedonija su bolji od termina Republika Makedonija, u zagradi Skoplje."

Predsednički kandidat Demokratske unije za integraciju Agron Budžaku kaže da spoljna politika zemlje podrazumeva dobrosusedske odnose, a to znači kompromis sa Grčkom u što skorije vreme. On kaže da Albanci trebaju biti aktivno uključeni u pregovore o imenu:

"Ne sme se na nijedan način ugroziti multietnički karakter države. U tom kompromisu ne treba ugrožavati identitet naših sugrađana i treba uzeti u obzir kulturnu, istorijsku osetljivost našeg južnog suseda."

Imer Selmani
, koji je kandidat Nove Demokratije, kaže da novi predsednik treba nametnuti dinamičniji stil pregovora, ali da se pri tome ne povredi identitet makedonskog naroda:

"Mnogi građani se boje da će bilo kakva promena, pa i jednog slova u ustavnom imenu, promeniti i identitet makedonskog naroda. To pitanje apsolutno ne može biti predmet razgovora i dogovaranja sa grčkom stranom, već će se isključivo raditi na pregovorima o imenu."

A lokalni izbori, koji će se održati isto tako 22. marta, su nekako u senci predsedničkih. Glavna borba se vodi o tome ko će biti gradonačelnik Skoplja i opština u glavnom gradu, kao i u većim gradovima. Za tu funkciju u Skoplju i još 84 opština u Makedoniji boriće se više od 350 kandidata.
XS
SM
MD
LG