Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naredne nedelje o problemu srpskih policajaca


U MUP-u Kosova najavljuju da će od sledece nedelje započeti sa radom posebna radna grupa MUP-a i policije, koja će uz pomoć i podršku EULEX-a sagledati situaciju i predložiti šta preduzeti u vezi sa Srbima, pripadnicima policije koji već godinu dana ne rade.

Proces napuštanja posla od strane pripadnika Kosovske policije iz redova srpske zajednice je politizovan proces koji je rezultat manipulacije od strane zvaničnog Beograda kaže za naš program ministar unutrašnjih poslova Kosova Zenun Pajaziti.
„Znate da je to bio veoma politizovan proces, Srbi policajci su odbili zadatke zbog manipulacije koje je vršena iz raznih politčkih krugova. Nastavlja se od prilike isto stanje, iako smo u međuvremenu imali određeni progres zadnje vreme“, kaže ministar Pajaziti.
On pod progresom podrzaumeva da se određeni, ali još uvek mali broj policajaca Srba vratio na posao i da su na severu zemlje uspostavljene nacionalno mešovite patrole. On ocenjuje da je sada situacija relaksiranija.
„To će nam pomoči da sagledamo šta treba dalje da radimo, dok je istovremeno misija UNMIK-a je zamenjena misijom EULEX-a“, kaže Pajaziti.
Ministar Pajaziti je rekao da će se vrlo brzo formirati radna grupa MUP-a Kosova koja će se direktno baviti ovim pitanjem.
„Od sedeće nedelje će početi sa radom radna grupa MUP-a i visokog rukovodstva policije koja će sačiniti ocenu sadašnje situacije i zavisno od preporuka koje bude predložila radna grupa mi ćemo doneti stav oko pripadnika policije koji su suspendovani zbog toga što su napustili posao“, kaže ministar Pajaziti i dodaje da će u rešavanjuu ovog pitanja zatražiti i podršku EULEX-a i drugih partnera.
Jedan od lidera Srba na Kosovu Ranđel Nojkić smatra da se mora iznači rešenje i obezbediti da se Srbi vrate u policiji i da to treba da bude prioritet Prištine i Beograda.
„Da apsolutno smatram da treba da se vrate Srbi u policiju i prioritetan zadatak i Prištine i Beograda je da se iznađe rešenje, da se nađe kompromis kako da se oni nesmatano i bez ikakvih posledica vrate, s obzirom da je veoma dug period od kako su napustili svoj posao, izgubljeno je poverenje i to treba sada da se vrati. Međutim to zaista bi morali da zajednički ulože napore i Beograd i Priština i da nađu rešenje“, kaže Nojkić.
Ministar Pajaziti je rekao da će MUP i policija tokom naredne nedelje predložiti kako će funkcionisati policija na severu Kosova u severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, gde još uvek nije izvršeno prenošenje ovlasćenja na Kosovsku policiju i gde su UNMIK policiju zamenili pripadnici EULEX policije.
Nekoliko dana nakon proglašavanja nezavisnosti Kosova pripadnici policije iz redova Srba u regionu Prištine i Gnjilana su napustili policiju, ne prihvatajuči proglašavanje nezavisnosti i zahtevajuči da ostanu pod komandnim lancom UNMIK policije, što Kosovska policija ali i UNMIK nisu prihvatili. Od tog vremena sada već više od godinu dana suspendovani pripadnici Kosovske policije iz redova Srba redovno primaju lične dohotke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG