Dostupni linkovi

Češka podržava integraciju Kosova


Direktor za evropska pitanja u Ministarstvu inostranih poslova Češke Libor Secka izjavio je u Prištini da njegova zemlja, predsedavajuća Evropske unije, podržava integraciju Kosova u EU.

Integracija Balkana je prioritet spoljne politike Češke, izjavio je Libor Secka, direktor za evropska pitanja u Ministarstvu inostranih poslova. U tom pogledu češki diplomata je pružio punu podršku zalaganju Kosova na putu ka evropskim integracijama, i istakao da Češka razgovara sa svim zemljama Balkana o načinima njihovog integrisanja.

“Razgovaramo o definisanju efikasnih načina kako da se ove zemlje brže integrišu u Uniju. Imali smo korisne razgovore sa premijerom Tačijem o iskustvu Češke na putu ka EU”, rekao je Secka.

On je posle razgovora sa čelnicima institucija naglasio da se Češka zalaže za stabilnost regiona i sigurnost svih građana. Premijer Tači se zahvalio Češkoj za podršku Kosovu i priznanju nezavisnosti, obećavši da se kosovske institucije zalaži za dobre odnose sa svim zemljama regiona.

Hašim Tači je kazao da je budućnost Kosova i celog Balkana u Evropskoj Uniji, a da bi realizovalo taj cilj Kosovo radi na ispunjenju svih demokratskih standarda.

“Predstavili smo našu viziju Kosova koje ima sigurnu evropsku budućnost, i da je neophodno da kosovske institucije ispune sve kriterijume za ulazak u NATO i EU”, rekao je Tači dodavši da je od velikog značaja da i ceo region ima evropsku perspektivu.

Premijer je kazao da Kosovo ima stabilne institucije čiji je rad fokusiran ka ekonomskoj stabilnosti. Ministar inostranih poslova Skender Hiseni rekao je da institucije rade na pripremama za integraciju.

“Razgovarali smo o koordinaciji međuministarskog rada u pripremi Kosova za evro-atlantske integracije, kako bi Kosovo bilo spremno da u tom pogledu ispuni sve neophodne uslove”, rekao je Hiseni.

Hiseni je najavio da će Kosovo biti predstavljeno na sednici Saveta bezbednosti UN 23. marta, posvećenoj Kosovu.

Neizbežno je bilo i pitanje dileme oko sprovođenja zakona UNMIK-a na severu Kosova, što je glavni zahtev srpskih radnika pravosuđa. Prema rečima Tačija, UNMIK je okončao svoj mandat na Kosovu.

“Uloga UNMIK-a je prevaziđena posle proglašenja nezavisnosti. Realnost je prevazišla Rezoluciju 1244. Euleks ima mandat na celoj teritoriji Kosova”, rekao je Tači, dodavši da institucije podržavaju pravosudno-policijsku misiju EU, Euleks.

Skupština Kosova je krajem februara usvojila Rezoluciju o integraciji u EU, kojom se potvrđuje spremnost instiucija da ispune sve uslove neophodne za ulazak u Uniju. Rezolucija predviđa primenu evropskih standarda u mnogim oblastima života.

Iako se ocenjuje da Rezolucija nema obavezujući karakter već politički, poznavaoci prilika ističu da se radi o pozitivnom koraku. Međutim skreće se pažnja da nije dovoljna samo politička volja već se više mora raditi na reformisanju pravosuđa, ekonomske politike i administracije.

XS
SM
MD
LG