Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Po kojim zakonima se sudi?


Sud u Kosovskoj Mitrovici

Kosovo će imati jedinstveni pravosudni sistem. Na ovaj način reaguju kosovski predstavnici povodom medijskih pisanja da bi Euleks mogao prihvatiti zahteve Srba o suđenjima prema zakonima UNMIK-a.

Da li će biti izuzetka pa će Sud na severu Kosova raditi po zakonima UNMIK-a? To je dilema oko koje još nema tačnog zvaničnog odgovora. I dok kosovska štampa piše da je postignut sporazum između zvaničnika misije EU i Vlade Srbije o primeni zakona UNMIK-a na severu Kosova, misija Euleksa je to negirala.

Vlada Kosova je saopštila da nema nikakve najave da je bilo dogovora sa Euleksom. Portparol Vlade Memlji Krasnići kaže da su to glasine ali dodaje da ne može biti dupliranja zakona.

“U kontaktima koje smo imali sa Euleksom saznajemo da nema dogovora. Pošto Kosovo ima jedinstven pravosudni sistem veoma je važno da na severu počne sprovođenje zakona i u tom pravcu pozdravljamo angažovanje Euleksa”, rekao je Krasnići.

U Mitrovici je u sredu počelo prvo suđenje u Okružnom sudu, nakon pauze od godinu dana. Međutim, taj sudski proces je prethodno u ponedeljak bio sprečen pošto su srpski radnici pravosuđa tražili da se sudi prema zakonima UNMIK-a a ne institucija Kosova. U tom pogledu štampa prenosi da je Euleks prihvatio zahtev Srba, ali pravosudno-policijska misija EU to negira.


“Euleks sudi na osnovu Privremenog krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku Kosova”, izjavila je portparolka Euleksa Kristina Herodes za Kohu Ditore.

Kosovski zvaničnici su kazali da su povodom pitanja primene zakona imali razgovore sa predstavnicima Euleksa ali da nisu dobili odgovor na pitanje koji se zakoni primenjuju na severu. Ministarka pravde Nekibe Keljmendi ponovila je da ne može biti paralelnog pravosudnog sistema ali da je dobro što je suđenje počelo.

“Optuženi Srbi imaju pravo da traže da im se sudi po onim zakonima koji su bili na snazi pre proglašenja nezavisnosti odnosno u trenutku kada su počinili krivično delo”, izjavila je ministarka.

Potpredsednik skupštinske Komisije za zakonodavstvo Adem Saljihaj kaže da Euleks mora da poštuje zakone Kosova.

“Sprovođenje uredbi UNMIK-a i zanemarvanje zakona Kosova ne vodi stabilizaciji i smirivanju situacije”, rekao je Saljihaj.

Poslanik Bajram Kosumi kaže da je očekivao snažnije zalaganje pravosudne misije Euleksa u sprovođenju zakona. On ističe da se ništa ne menja ni posle više godina funicionisanja kosovskog i UNMIK-ovog zakonskog sistema.

“Različiti zakoni su doveli do neuspeha pravosuđa i sada se to želi ponoviti, što je neprihvatljivo”, rekao je Kosumi.

Euleks je pokrenuo sudski proces protiv dvojice optuženih za teško razbojništvo, u oktobru 2007. godine u regionu Leposavića. Suđenje je počelo juče, izvođenjem optuženih i oštećenih pred sudsko veće.

“Tokom prvog saslušanja pročitana je optužnica u prisustvu advokata i optuženi su izjavili da nisu krivi. Jedna žrtva je bila prisutna i svedočila je na sudu”, saopštio je Euleks dodavši da sudsko veće čini troje sudija Euleksa, a i tužilac je pripadnik te misije.

Ovaj proces je bio zakazan za ponedeljak, ali je odložen zbog protesta bivših srpskih radnika tog suda, koji su insistirali da se odredi mandat sudija Euleksa i zakoni po kojima oni sude, protiveći se bilo kakvoj upotrebi zakona i pečata kosovskih institucija. Bivši radnici suda u Mitrovici juče nisu protestovali uoči početka suđenja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG