Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Opštinski izbori nemaju smisla bez učešća Srba


Srbija je u srpskim enklavama na Kosovu organizovala glasanje za predsednika Srbije, na izborima u januaru 2008.

Institucije Kosova pozivaju sve građana Kosova da učestvuju na izborima za lokalnu vlast koji bi, kako se planira, trebalo da se održe na jesen ove godine. Predstavnici Srba imaju različite stavove. Oni koji učestvuju u radu institucija smatraju da Srbi treba da učestvuju na izborima, dok drugi misle da su kosovski Srbi imali izbore od maja prošle godine koje je organizovala država Srbija. Međutim obe strane među Srbima smatraju da opštinski izbori nemaju smisla ako na njima ne budu učestvovali i Srbi.

Portparol predsednika Kosova, institucije koja treba da zakaže lokalne izbore, Xhavit Beqiri kaže da institucije Kosova podstiču građane Kosova i politčke subjekte da učestvuju na izborima.
„Smatramo da su i lokalni izbori i nacionalni izbori u interesu svih građana Kosova koji imaju mogućnosti da odluče ko će ih predstavljati u legalnim institucijama Kosova, kako na lokalnom takođe i centralnom nivou“, kaže Beqiri.
Srbi treba da učestvuju na lokalnim izborima koji su predviđeni za jesen ove godine, kaže Petar Miletić, generalni sekretar Samostalne liberalne stranke, partije koja je deo institucija Kosova.
„Ja pripadam politčkoj opciji, političkoj stranci koja smatra da Srbi treba da učestvuju u svim društveno-političkim tokovima na Kosovu, pa tako i na izborima. Mi smo izašli na izbore u novembru pretprošle godine, kada su skoro svi predstavnici politčkih partija i političkih opcija na Kosovu smatrali da na te izbore ne treba izaći. Smatramo da na izborima treba učestvovati i da se treba pojaviti tamo kako bi se kasnije u institucijama mogli što bolje i što kvalitetnije zastupati svoji interesi. Mislimo da je to pre svega u interesu Srba“, kaže Miletić.
Međutim drugačiji stav ima Nebojša Jović, predsednik SNV Severne Mitrovice.
„Srbi ne treba da učestvuju na tim izborima jer je srpska populacija na Kosovu imala svoje izbore koje je raspisala država Srbija i zato mislim da bi svako raspisivanje izbora bez dogovora između srpske i albanske zajednice bilo samo bacanje para, trošenje vremena, jer je neminovnost da možda već za godinu dana morati da se raspišu neki izbori, a ja se nadam da će to biti izbori posle nekog konsenzusa i dogovora između Beograda, Prištine i UNMIK-a i na kraju krajeva i EULEX-a“, kaže Jović.
Miletić smatra da bi eventualni poziv Beograda za ili protiv učešća na ovim izborima bio odlučujući za najveći broj Srba sa Kosova, ali da izbori bez učešća Srba ne bi imali smisla.
„Ukoliko Srbi ne učestvuju na lokalnim izborima mislimo da takvi izbori nemaju smisla, zato što je predviđeno da se na tim izborima, pre ili posle njih formiraju nove opštine gde će Srbi imati većinu. Ako decentralizacija kao takva ne uspe onda nema smisla ni održavati izbore.“
Planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija ali i Ustavom Kosova, koji se zasniva na tom planu predviđeno je da se tokom ove godine na Kosovu održe opštinski izbori. Prethodni opštinski i parlamentarni izbori na Kosovu su bojkotovani od strane najvećeg broja kosovskih Srba.
XS
SM
MD
LG