Dostupni linkovi

Sejdiu: Vašington snažno podržava Kosovo


Fatmir Sejdiu
Fatmir Sejdiu

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je da su SAD još jednom potvrdile podršku narodu Kosova i demokratskom razvoju zemlje. On je preneo da će se SAD zalagati da i druge zemlje priznaju Kosovo.

Predsednik Sejdiu se vratio iz višednevne posete SAD koju je nazvao istorijskom zbog snažne podrške američke administracije Kosovu. Sejdiu je preneo američku podršku teritorijalnom integritetu Kosova.

“SAD će nastaviti da se snažno angažuju u ekonomskoj podršci Kosovu, suverenitetu i zalagaće se kod zemljama koje još nisu priznale Kosovo da to učine”, rekao je Sejdiu.

Visoka delegacija Kosova, koju su činili predsednik Sejdiu, premijer Hašim Tači i ministar inostranih poslova Skender Hiseni, se tokom višednevne posete SAD sastala sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom i državnom sekretarkom Hilari Klinton, koji su najavili da će Vašington nastaviti da pruža podršku i pomoć Kosovu.

Sejdiu je nastavio susrete i u Njujorku sa predstavnicima zemalja UN koje još nisu priznale nezavisnost Kosova. Sejdiu je kazao da je posle tih sastanaka uverene da bi neke zemlje ubuduće mogle priznati Kosovo.


“Mogu reći da su Saudijska Arabija, Katar i Pakistan kao i druge zemlje Organizacije Islamske konferencije pružile neke informacije na osnovu kojih mi shvatamo da su se stekli uslovi da one donesu odluku, bez obzira na napore Srbije da omete taj proces”, rekao je Sejdiu.

Podsetimo da je 26. februara američka državna sekretarka Hilari Klinton ponovila podršku SAD Kosovu i obećala da će se Vašington i dalje zalagati za nova priznanja nezavisnosti Kosova. Klinton je na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Sejdiuom i premijerom Tačijem, rekla da je s njima razgovarala o političkim i ekonomskim izazovima koji očekuju Kosovo, koje je nazvala ‘najmlađom demokratijom na svetu’.

XS
SM
MD
LG