Dostupni linkovi

Počelo suđenje dvojici Srba za teško razbojništvo


Zgrada Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice
Zgrada Okružnog i Opštinskog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice

Dvojici kosovskih Srba koji su optuženi za teško razbojništvo danas je počelo suđenje u Okružnom sudu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Optuženi Vladimir Jovanović u pritvoru je 14,5 meseci, bez suđenja, a drugi okrivljeni, Miroljub Nikolić, 10,5 meseci. Obojica su se danas izjasnili da nisu krivi.


Advokat optuženih Ljubomir Pantović izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se suđenje nastavlja sutra, u 10 časova, saslušanjem svedoka.


"Radi se po procesnom i materijalnim krivičnim zakonima koji su stupili na snagu aprila 2004. i čiju je primenu tada odobrio šef UNMIK-a Mihael Štajnr."


Dvojica optuženih su do jutros štrajkovali glađu, nakon što im je pre par dana, zbog protesta radnika srpskog pravosuđa, odloženo suđenje. Iako su najavili da će u slučaju počinjanja procesa i suđenja po kosovskim zakonima opet blokirati zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici, radnici srpskog pravosuđa danas to nisu učinili.


Ovo je prvi slučaj da sudije Euleksa sude u nekom od slučajeva u Okružnom sudu, koji je, zajedno sa Opštinskim sudom u severnom delu grada otvoren 3. oktobra prošle godine.


Ti sudovi su bili zatvoreni gotovo osam meseci, od sukoba 17. marta 2008. godine, između lokalnog stanovništva i organa bezbednosti na Kosovu.


U saopštenju Skupštine Zajednice opština Kosova , koje je potpisao predsednik Radovan Ničić, navedeno je da je zabrana okupljanja srpskim sudijama i tužiocima izdejstvovao zvanični Beograd.


Pritom je navedeno da je ta zabrana "vetar u leđa stvaranju još jedne albanske države na Balkanu i to od onih koji su zaduženi da spreče formiranje monstrum države na teritoriji Srbije".


Skupština Zajednice opština smatra da je početak rada Eulekasa po zakonima ‘samoproglašene države Kosovo’ suprotan planu od šest tačaka za koji se Beograd zdušno zalaže navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG