Dostupni linkovi

Albancu 17 godina zatvora za ratne zločine


Sudsko veće koje su vodili predstavnici Euleksa je osudilo Ganija Gašija na sedamnaest godina zatvora zbog ratnih zločina. Ovo je prva presuda za ratne zločine u prisustvu Euleksa.

Sudsko veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsedavao sudija Tron Gundersen, a vodili predstavnici Euleksa, proglasilo je u utorak Ganija Gašija krivim za ratne zločine počinjene protiv civilnog stanovništva na Kosovu.
Kosovski Albanac Gani Gaši, 59, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova iz Komorana, osuđen je na 17 godina zatvora na osnovu optužbi za ubistvo kosovskog Albanca, pokušaj ubistva i ranjavanje civila. U presudi stoji da je Gaši ‘kriv za ubistvo, pokušaj ubistva civila i tešku telesnu povredu’.
U skladu sa Krivičnim zakonom Kosova, Gaši je osuđen na 17 godina zatvora.
“Sudsko veće smatra da je Gani Gaši počinio krivično delo pucajući na civile, zbog čega nema sumnje da je kriv povodom optužbe koja mu se pripisuje”, izjavio je sudija Gundertsen.
Slučaj se odnosi na incident od 12. jula 1998. godine na punktu kod Komorana u centralnom Kosovu, saopštio je Euleks.
“Gaši je pucao na četiri pripadnika albanske porodice Obrija. Među žrtvama su bili otac, majka, sin i unuk. Otac je preminuo dok su ostala tri člana bila teško ranjena”, navedeno je u saopštenju Euleksa.
Ova je prva presuda od početka rada misije Euleksa na Kosovu. Sudsko veće je činilo troje sudija - dva iz Euleksa i jedan sudija sa Kosova. Tužilac je bio pripadnik misije Euleksa.
“Ovo suđenje pokazuje da Euleks ozbiljno radi na istraživanju i procesuiranju ratnih zločina bez obzira kada su se desili. Mi ćemo to nastaviti da radimo bez obzira na etničku pripadnost onih koju su uključeni u ove zločine”, rekao je Teo Jakobs glavni tužilac Euleksa, saopštila je misija.
Ovo je bilo prvo suđenje u kome su sa kosovskim sudijama sarađivali pripadnici civilne misije Euleks-a, koju mahom čine policajci i sudije a kojima je cilj da pomognu pri uspostavljanju pravne države na Kosovu. Njihov zadatak je da nadgledaju rad institucija i donose određene odluke u oblasti pravosuđa, policije, carine i administracije.
XS
SM
MD
LG