Dostupni linkovi

Sejdiju: Ne prihvatamo razgovore o statusu


Fatmir Sejdiju
Fatmir Sejdiju

Priština neće prihvatiti nikakve pregovore koji bi doveli u pitanje teritorijalni integritet Kosova ili predstavljali povratak na razgovore o statusu, ali je spremna da prihvati sve teme razgovora sa Srbijom koji su u obostranom interesu, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiju.

Sejdiju, koji s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem boravi u poseti Vašingtonu, kazao je za Glas Amerike (VOA) na srpskom jeziku da je veoma je važno to što će se SAD snazno angažovati u nastojanju da Kosovo dobije nova međunarodna priznanja.

"Nadam se da će Srbija odustati od pokušaja da blokira nova priznavanja Kosova jer je, u krajnjoj instanci, u interesu obe zemlje da imaju dobre odnose", naglasio je Sejdiju i dodao da se nada će i Rusija, koja podržava Srbiju, imati "racionalniji pristup".

Kosovski predsednik je podsetio da je Kosovo priznalo 55 država do sada i izrazio očekivanje da će taj proces biti nastavljen.

"Postoje zemlje koje su u finalnim fazama priprema da priznaju Republiku Kosovo. Takođe želim reći da one uzimaju u obzir sve okolnosti - Kosovo se pokazalo kao stabilna država, zemlja koja prihvata i neguje demokratske vrednosti, želi mir, stabilnost i dobre odnose sa susedima, iako u tome ne nailazi na racionalni pristup Srbije", kazao je Sejdiju za VOA.

Dodao je da posebno ceni to što su Kosovo priznale Crna Gora i Makedonija, koje su nekada bile deo bivše Jugoslavije. Kosovo je, prema Sejdiju, bilo jedino nerešeno pitanje u jugoistočnoj Evropi, za koje Beograd "nije našao snagu da se oslobodi politike i usijane retorike koja je bila prisutna u Miloševićevo vreme".

"Pozivamo građane i vladu Srbije da priznaju tu realnost kako bi doprineli dobrosusedskim odnosima i uzajamnoj saradnji nas kao suverenih nacija, i kako bi podstakli zajednički put zemalja regiona ka Evropskoj uniji i NATO-u"
, naglasio je Sejdiju.

Na pitanje da li se mogu očekivati direktni razgovori Beograda i Prištine i kako Vlada Kosova namerava da se postavi prema planu u šest tačaka, on je odgovorio da je kod donošenja tog plana zaobiđena Priština, kao i da taj plan nije prihvaćen na nivou UN.

"U pitanju je deo koji je uključen u izveštaj generalnog sekretara UN na isti način kao što je uključeno i gledište Pristine. Zato mi prihvatamo Ahtisarijev plan koji je najbolji projekat ponuđen svim građanima Kosova i spremni smo da ga primenjujemo", naveo je.

Zaključio je da se sa Beogradom može razgovarati o temama koje su od interesa za dve države, kao što su liberalizaciji granica, borba protiv organizovanog kriminala, ekonomska saradnja i pozvao srpske vlasti da odustanu od svog stava za koji je kazao da su taoci toga građani Srbije na Kosovu.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG