Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija je homofobično društvo


Dva dana nakon što je menadžment Sava centra zabranio održavanje konferencije za štampu Gej strejt alijansi na kojoj je trebalo da predstave izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji za 2008. godinu, oni su taj izveštaj predstavili na drugom mestu - u prostoru Centra za kulturnu dekontaminaciju. U prethodna dva dana potez zvaničnika Sava centra osudile su mnogobrojne međunarodne organizacije, političke stranke, nevladine organizacije i jedan broj javnih ličnosti.

Ako se zanemari poslednji skandal koji je proizveo menadžment Sava centra, izveštaj koji je predstavila Gej strejt alijansa pokazuje da je stanje ljudskih prava LGBT populacije u 2008. godini tek neznatno bilo bolje nego 2007. godine.

Srbija je homofobično društvo koje sistemski vrši nasilje i diskriminaciju na LGBT osobama. Ovako visok nivo homofobije ima za direktnu posledicu visok nivo nasilja na LGBT osobama, stoji u sažetku Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini.

Boris Milićević, predsednik ove alijanse, za RSE kaže:

"Događaji tokom 2008. godine su nam omogućili da zaključimo da je situacija u Srbiji manje loša za LGBT populaciju. Dakle, imali smo gomilu poteza državnih organa, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ombudsmana, Ministarstva kulture, koji su pokazali da shvataju da postoji problem i da bi ga trebalo rešavati. Zatim, bilo je saradnje policije sa LGBT organizacijama, koja još uvek zakazuje na tom ličnom nivou, odnosno na nivou pojedinačnih slučajeva. Tu je i problem sa pravosuđem, tužilaštvima i sudovima, koji su neefikasni i koji otežu. Bitno je to da je LGBT pitanje postalo deo političke agende, da se političke partije u Srbiji sada zaista sve češće izjašnjavaju."

Milićević ističe da je poseban pomak učinjen u oblasti medija i najavljuje da će ta organizacija uskoro u Beogradu organizovati Gay pride:

"Značajno se promenilo i medijsko tretiranje teme, mediji mnogo više govore o tome, sve češće pozitivno i podržavajući govore o LGBT populaciji - stvari se pomeraju. Iz svega toga zaključujemo da je Srbija spremna za Gay pride i Gej strejt alijansa će učiniti sve što može da se taj Gay pride i desi u najskorije vreme."

Oni koji diskriminišu LGBT osobe krše zakon i zato društvo i oni koji donose odluke se moraju izboriti sa homofobijom, ali, što je mnogo važnije, moraju obezbediti i jednaka prava za sve LGBT osobe u Srbiji.

Monika Lajhner iz beogradske kancelarije Saveta Evrope, koja je podržala izdavanje ovog izveštaja, kaže da su zakonske procedure u Evropi po pitanju diskriminacije LGBT populacije veoma jasne i da se Srbija tih standarda mora pridržavati:

"Ne smemo zaboraviti da svi međunarodni standardi za ljudska prava važe i za LGBT osobe. Lezbejke, homoseksualci, biseksualci i transrodne osobe imaju jednaka prava kao i svi ostali. Evropska povelja o ljudskim pravima zabranjuje diskriminaciju po bilo kojoj osnovi, a pravno obavezujući standardi Saveta Evrope i sudska praksa evropskog suda za ljudska prava vrlo su jasni. Oni koji diskriminišu LGBT osobe krše zakon i zato društvo i oni koji donose odluke se moraju izboriti sa homofobijom, ali, što je mnogo važnije, moraju obezbediti i jednaka prava za sve LGBT osobe u Srbiji."

Podsetimo, upravo zbog ovog izveštaja, koji je trebalo da pokaže koje su diskriminatorne prakse usmerene prema osobama sa drugačijom seksualnom orijentacijom, menadžment Sava centra zabranio je Gej strejt alijansi da u toj kongresnoj dvorani održi konferenciju za novinare i predstavi taj izveštaj.

Do sada su na tu zabranu reagovali mnogi.

Diskriminacija po bilo kom osnovu, uključujući i drugačiju seksualnu orijentaciju, u suprotnosti je sa fundamentalnim pravima i slobodama proklamovanim u Paktovima i Konvencijama Ujedinjenih nacija koje je Srbija ratifikovala, ističe se u današnjem saopštenju misije Ujedinjenih nacija u Beogradu.

Iako se čeka rasplet u vezi sa tim da li će zbog te odluke menadžment Sava centra biti smenjen, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvinio se danas javno svim građanima koji su pogođeni otkazivanjem konferencije za novinare Gej strejt alijanse u Sava centru i izjavio da očekuje isto takvo izvinjenje i direktora Sava centra Dragana Vučićevića.

Predstavljajući izveštaj, njeni autori istakli su da 70 odsto građana Srbije i dalje veruje da je homoseksualnost bolest, ali da ohrabruje podatak da je povećana tolerancija među mlađim stanovništvom.

Goran Miletić iz Švedskog helsinškog odbora za ljudska prava iznosi u kojoj je oblasti učinjen najveći napredak:

"Najveća promena, čini mi se, jeste u tome što mnogo javnih ličnosti podržava ljudska prava LGBT osoba."

Najbolji primer za to je komentar nekadašnje NBA zvezde i novoizabranog predsednika Olimpijskog komiteta Vlada Divca, koji je dao TV B92, nakon skandalozne odluke menadžmenta Sava centra da gej strej alijansi zabrani održavanje konferencije za novinare:

"To je za mene skandalozno, da neko preuzme takvu vrstu odluke na sebe. To je čin koji ne znam da li bi Srbija sedamdesetih godina uradila tako nešto. Lično imam dosta prijatelja, pogotovo u Los Anđelesu, koji su gej i nemam nikakav problem sa tim, šta više podržavam da i oni počnu sa nekim normalnim životom i da se izbore za svoja prava."

XS
SM
MD
LG