Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pahor i Sanader ostali pri svojim stavovima


Slovenija i Hrvatska, nakon današnjeg susreta premijera Boruta Pahora i Ive Sanadera, ostale su svaka na svojim stavovima u pogledu graničnog pitanja, ali je dogovoreno da se kontakti nastave.

Pemijeri dve susedne zemlje sastali su se danas u dvorcu Mokrice u Sloveniji. Iako je najavljeno da je reč samo o prvom "informativnom susretu", razgovarali su o načinu rešenja međudržavnog spora koji je doveo do slovenačke blokade hrvatskih pregovora s EU kao i mogućnosti zaustavljanja hrvatskog ulaska u NATO u aprilu ove godine.

Slovenija se zalaže za rešenje spora uz posredovanje treće strane,dok Hrvatska insistira da u graničnom sporu presudi Medjunarodni sud pravde u Hagu.

Posle jednočasovnog razgovora i Pahor i Sanader su pred novinarima ponovili svoje stavove.

"Ako ne bude napretka u rešenju graničnog pitanja, Slovenija neće povući svoje rezerve u pogledu otvaranja i zatvaranja pristupnih poglavlja (u pregovorima Hrvatske sa Evropskom unijom), jer je Hrvatska prilžoila

dokumente, koji prejudiciraju rešenje", izjavio je Pahor.

"Ono u čemu se bitno razlikuju pogledi slovenačkog premijera i moji jeste da je otvoreno pitanje granice između država biletarno pitanje, koje ne sme uticati na pristup Hrvatske u Evropsku uniju

(EU)", rekao je Sanader. On je ponovio da je Slovenija 2004. godine u EU i NATO ušla s istim tim nerešenim graničnim pitanjem "koje danas stavlja kao prepreku Hrvatskoj". Slovenija smatra da Hrvatska prejudicira granice u Piranskom zalivu i na reci Muri kod Hotize, što zvanični Zagreb negira.

XS
SM
MD
LG