Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama stigao u Kanadu


Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Ottawu u jednodnevan službeni posjet Kanadi, tijekom kojeg će s premijerom Stephanom Harperom razgovarati o gospodarskim i trgovinskim odnosima dviju zemalja, o ratu u Afganistanu, ekologiji i drugim pitanjima.

Ovo je prvi Obamin državnički posjet nekoj stranoj zemlji pošto je stupio na dužnost 20. siječnja.

Bijela je kuća najavila da će Obamina glavna poruka za posjeta Kanadi biti da SAD kani zadržati snažne trgovinske veze sa svojim sjevernim susjedom i najvećim vanjskotrgovinskim partnerom. "Sada nije vrijeme da ikomu ostavimo dojam da smo za manje, a ne više trgovine. A to je poruka koju će Obama istaknuti", izjavio je Denis McDonough, zamjenik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost.

McDonough je kazao da će Obama u razgovorima s Harperom zajamčiti da odredba "Kupujmo američko", ugrađena u zakon o gospodarskim poticajima, neće negativno utjecati na trgovinu s Kanadom. Odredbom se traži da čelik za infrastrukturne projekte financirane iz paketa poticaja bude američke proizvodnje, osim ako se time ne krše međunarodni trgovinski sporazumi.

"Odredba će biti primijenjena u skladu s našim međunarodnim trgovinskim obvezama, obvezama prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji - WTO-u i Sporazumu o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi - NAFTA-i", rekao je McDonough, komentirajući zabrinutost kanadskih dužnosnika zbog mogućih učinaka odredbe "Kupujmo američko".

Obama i Harper razgovarat će i o ekološkim pitanjima, posebno o proizvodnji nafte od uljnih škriljevaca, koja se odnosi na polovicu nafte što se izvozi u SAD, rekli su njihovi pomoćnici.

XS
SM
MD
LG