Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srpski zvaničnici sutra u Zvečanu


Poslanici Skupštine Srbije mahom prihvatili poziv da dođu na sutrašnju sednicu Zajednice opština Kosova u Zvečanu, koja će biti održana istog dana kada kosovske vlasti organizuju proslavu godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Dok predstavnici desno orijentisanih opozicionih stranaka pozivaju ostale poslanike da, učešćem na sednici Zajednice skupština opština Kosova i Metohije u Zvečanu, pokažu svoju privrženost očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, vladajuće strukture su uverene, da se to može učiniti i prisustvom članova zvaničnih radnih tela zaduženih za kosovsko pitanje – ministra Gorana Bogdanovića i članova skupštinskog odbora.

Nada Kolundžija – Demokratska stranka:

“Mi mislimo da je to najbolji način da se od toga ne pravi jedna pogrešna predstava, a da istovremeno pokažemo da su državni organi tu prisutni i da su spremni da se bave pitanjima koji su od interesa građana na Kosovu i Metohiji.”

Po uverenju šefice najveće poslaničke grupe u Parlamentu, pitanje Kosova nije poligon za politička i partijska nadmetanja:

“Problemima vezanim za Kosovo iI Metohiju treba prilaziti ozbiljno i odgovorno. Zato državne institucije – ministar za Kosovo i Metohiju i skupštinski odbor - svojim prisustvom pokazuju spremnost države da se na najbolji mogući način bavi tim pitanjima.”


Sličan stav deli i Branko Ružić, funkcioner Socijalističke partije Srbije, koji kaže da će koaliciju okupljenu oko ove stranke na sastanku u Zvečanu - predstavljati članovi skupštinskog odbora:

“Članovi ispred poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija prisustvuju svim sednicama odbora u parlamentu i ne vidim ništa istorijsko i epohalno što će to učiniti i sutra, s obzirom da će ta sednica biti održana van sedišta Narodne skupštine Republike Srbije, dakle u Zvečanu”.

Ružić kaže da će članovi ove poslaničke grupe učestvovaće u raspravi i u svođenju te rasprave na zaključke koji su na liniji stavova Vlade:

“Po pitanju očuvanja integriteta i celovitosti naše zemlje, a sve u skladu sa međunarodnim pravom.”

Mi jednostavno, samo odlaskom možemo da potvrdimo istinu, da je Kosovo Srbija, a da negoramo laž i lažnu državu Kosovo.
Koštuničina Demokratska stranka Srbije ne sever Kosova putuju u punom skupštinskom sastavu i sopstvenom aranžmanu, jer kako kaže šef poslaničke grupe Miloš Aligrudić:

“To je jedini način!”

Prema saznanju Aligrudića, isto će učiniti i koalicioni partneri iz Nove Srbije, jer taj odlazak za njih predstavlja:

“Podsećanje na 17. februar kao datum jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koje za svoj koren ima bombardovanje Srbije 1999. godine. I to je nastavak te politike. Mi jednostavno, samo odlaskom možemo da potvrdimo istinu, da je Kosovo Srbija, a da negoramo laž i lažnu državu Kosovo.”

Zatvaranje očiju pred realnošću


Liberalno-demokratska partija ima drugačiji pristup kosovskom problemu, tako da njeni poslanici, po tvrdnji stranačkog funkcionera Zorana Ostojića, “ ni ne razmišljaju o učešću u još jednom obmanjivanju građana Srbije”:

To je obmanjivanje građana, koje za cilj ima isticanje politike kontinuiteta sa dosadašnjom pogrešnom politikom prema Kosovu, jer žrtve te politike su, pre svega Srbi s Kosova
"Koje za cilj ima isticanje politike kontinuiteta sa dosadašnjom pogrešnom politikom prema Kosovu, jer žrtve te politike su, pre svega Srbi s Kosova, ali i svi građani Kosova i Srbije. Nastavak takve politike manipulacija doneće samo kontinuitet u rezultatima, od kojih jedan, svakako, i ono što se desilo 17. februara prošle godine.”

Za razliku od svih drugih koji, po mišljenju Ostojića, “ i dalje zatvaraju oči pred realnošću”:

“LDP se, od svog osnivanja, zalaže za novu kosovsku politiku koja će biti u funkciji evropske budućnosti Srbije.”


Godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova je događaj na koji, po mišljenju političkog analitičara Zorana Stojiljkovića, rukovodstvo Srbije mora da reaguje, ali na način koji pokazuje doslednost u stavu da se ne priznaje takav jednostrano proglašen status i štite interesi srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na Kosovu. Stoiljković, međutim, napominje da to nikako ne bi smeo da bude čin koji “doliva ulje na vartu”:

“On bi trebalo da bude vezan za nešto što ima, vise simboličko, značenje i uticaj i što samo govori o nekoj političkoj doslednosti, ali ni u kom smislu nije zaoštravanje odnosa i nisu politički činovi koji će doneti dodatne elemente nestabilnosti i razlike, ne samo u nijansama, nego u ključnim stavovima među samim politčkim akterima u Srbiji”.

Ono što bi bilo previše, po Stoiljkoviću je odlazak celokupnog parlamenta na zasedanje u Zvečan. On, takođe, smatra da nije dobra ni ideja “o neodlasku”, makar na simboličan način:

“To prosto treba usaglasiti. Mislim da je dovoljno jasna poruka i reakcija, da se na jedan simboličan način, preko predstavnika odgovorajaućih grupa u unapred dogovorenom obimu, i to pre svega, onih odbora i institucija Srbije koji su predviđeni da deluju na Kosovu, ta manifestacija, koja ima taj ikonografski i simbolički značaj održi, a da se time ne zaoštravaju dalje odluke i ne stvara neka vrsta paralelizma, opasnog paralelizma u ovakvoj situaciji.”

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG