Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada ne pomišlja na štednju


Dok u Vladi ne odustaju od smanjenja primanja, štrajkovi radnika sve su češći.

Iako su radi ublažavanja efekata ekonomske krize mnoge države zavele mjere štednje, crnogorska Vlada još uvijek nije preduzela konkretne korake na smanjenju troškova reprezentacije, dnevnica i plata.

U mnogim zemljama širom svijeta, usljed efekata globalne ekonomske krize, vlade su zavele mjere štednje. Slične poteze su povukle i pojedine zemlje regiona. U Crnoj Gori, još uvijek osim povremenih opštih poziva na štednju, nema konkretnih rezova koji bi troškove sveli samo na neophodne. Primjera radi, u Sloveniji su smanjene plate najvišim funkcionerima. Plate ministara i načelnika svih ostalih državnih organa, smanjene su za četiri odsto.Slovenci očekuju da će tako uštedjeti 2,5 miliona eura za godinu dana, i tako doprinijeti većoj stabilnosti javnih finansija. Nedavno je objavljeno da je i vlada Republike Srpske preduzela određene mjere među kojima je smanjenje većih plata u javnim ustanovama za 10 posto. Zabranjena je kupovina novih automobila, namještaja i druge opreme. Smanjuje se ukupna javna potrošnja, a povećavaju javne investicije.


U domaćoj javnosti sve su češća negodovanja zbog izostanka odlučnih Vladinih rezova koji bi smanjili troškove državnog aparata.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun:

"Država mora da pokaže svojim primjerom, koliko god te uštete neće imati neku ekonomsku snagu, sa psihološke strane je izuzetno značajno da država pokaže da je svjesna da se nalazimo u krizi, i da bukvalno nekim stezanjem kaiša pokaže prvo na sebi, a onda i na drugima, da štednja postaje naša vrijednosna kategorija. Mi nijesmo naučili da štetimo. Mi smo naučili da trošimo nezarađeno".

Danas u Ministarstvu finansija nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li u Vladi postoje razmišljanja i planovi za uvođenje konkretnih mjera štednje. U medjuvremenu opozicija negoduje.

Jasno je da vijeme ekonomske i finansijske krize u Crnoj Gori zahtijeva drastične mjere štednje, i Vlada bi mogla poći od sebe i dati pravi primjer.
Aleksandar Damjanović, poslanik Socijalističke narodne partije, kaže da su mjere štednje zavele sve ozbiljne vlade:

"To što naša Vlada ne radi to isto, govori o njenoj ozbiljnosti. Jasno je da vijeme ekonomske i finansijske krize u Crnoj Gori zahtijeva drastične mjere štednje, i Vlada bi mogla poći od sebe i dati pravi primjer. Vidimo i tekstove o ogromnim primanjima u državnim preduzećima, partijske strukture DPS-a koja je u tim preduzećima. Naravno, teško je poći od sebe, ali tako se pokazuje ozbiljnost. U svakom slučaju, imate na drugoj strani zahtjeve nekih privatnih vlasnika da se radnicima krešu plate i da to budu mjere štednje. SNP poručuje da Vlada prvo mora poći od sebe i dati primjer drugima".

Iako su mediji svakodnevno puni informacija o pogubnim efektima ekonomske krize, o propasti mnogih firmi širom svijeta, o problemima privrede u regionu u Crnogorskoj centralnoj banci kažu da crnogorska ekonomija neće biti pod uticajem globalne krize u mjeri koja bi dovala do bankrotska većeg broja firmi. Procjena je zasnovana na pretpostavci da se oporavak svjetske ekonomije očekuje već naredne godine. U međuvremenu stižu vijesti da su u Srbiji trenutno blokirani računi više od 58.000, a kompanija čiji ukupan dug iznosi skoro 2,5 milijarde eura. Podaci za Crnu Goru govore da je krajem novembra prošle godine bilo blokirano skoro 10.000 računa, odnosno 120 više nego na kraju oktobra. Mjesečni rast kompanije u blokadi bio je 1,5 odsto, a ukupan iznos duga komapanija je iznosio skoro stotinu miliona eura.


Komentarišući ocjenu Crnogorske centralne banke da u Crnoj Gori neće biti bankrotiranih kompanija u većem broju, ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da je, s aspekta odgovornosti, Crnogorska centralna banka u prilično lagodnoj poziciji:

"Centralna banka zaista u ovoj varijanti nema neku odgovornost s aspekta kreiranja makroekonomske politike jer nema najznačajniji instrument za vođenje makroekonomske politike. Nema emisiju novca, ne može da vodi ekonomsku politiku osim u nekoj vrlo, vrlo ograničenoj varijanti kada imate sukob sa komercijalnim bankama koje traže oslobađanje obaveznih rezervi, gdje se banka opet ponaša u skladu sa nekim stepenom odgovornosti da ne bi došlo do kreditne ekspanzije. S druge strane, Centralna banka je dugo tolerisala kreditnu ekspanziju, nije reagovala na vrijeme, iako je vjerovatno bila svjesna svega toga, tako da vjerovatno time želi da izbjedne eventualnu odgovornost u čitavom društvenom sistemu, prije za nešto što se nije činilo, nego što se činilo".

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG