Dostupni linkovi

Status Srba i stabilnost Kosova


Kosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica

Predstavnci institucija Kosova ocenili su da nerešen status Srba i uticaj Beograda na srpsku zajednicu predstavlja pretnju unutrašnjoj stabilnosti Kosova. Istovremeno, kosovski Srbi kažu da je upravo nezavisnost razlog nestabilnosti. Ovako dve strane reaguju na izveštaj američkih obaveštajnih službi.

Kosovo nije faktor nestabilnosti, ali je neintegracija srpske zajednice i dalje veliki rizik, ocena je predstavnika kosovskih institucija posle izveštaja o bezbednosti američkih obaveštajnih službi.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući izjavio je da se na Kosovu preduzimaju sve mere kako ne bi došlo do destabilizacije stanja.

“Radimo sa svim međunarodnim mehanizmima Kforom, Euleksom, kako bismo doprineli očuvanju stabilnosti unutar Kosova. Kosovo ne izvozi i ne uvozi krize, već naprotiv ono je pozitivan faktor mira u regionu i šire”, rekao je Kući.

Ističući da institucije u Prištini čine maksimalne napore kako bi se Srbi integrisali u institucionalni život Kosova, Kući poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Beograd da on prestane da manipuliše Srbima.


“Naravno da je integracija Srba od velike važnosti za Kosovo. Ali najvažnije je da Beograd ne stvara politiku podsticanja konflikata koji liče na etničke podele i sukobe iz prethodnih godina”, rekao je Kući dodavši da će domaće i međunarodne institucije preduzeti preventivne mere zarad očuvanja mira.

Vlada Kosova optužuje Srbiju da putem srpske zajednice i njenog bojkota političkog života podstiče nestabilnost. U godišnjem izveštaju o bezbednosti američkih obaveštajnih službi, koji je 12. februara predstavljen Kongresu, navodi se da je Kosovo i dalje najveći rizik za stabilnost Evrope u ovoj godini. Kako je saopšteno, jedan od glavnih izazova stabilnosti regiona je još uvek nedefinisan status srpske manjine na Kosovu, pre svega na severu.

Predstavnici srpske zajednice se slažu sa ocenama da je Kosovo nestabilno a naročito posle nezavisnosti. Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova Dragan Velić kaže za naš radio da je jednostrano proglašenje nezavisnosti dovelo do jedne vrste zamrznutog konflikta što dalje vodi velikim izazovima i nestabilnosti u ovom delu Evrope.


“Takav jedan izveštaj potvrđuje što je SNV Kosova i mnogi drugi i vlast u Beogradu i mnogi analitičari oko toga su bili složni da takvo jedno rešenje sigurno vodi ka nečem što je nestabilnost i u tom pogledu izveštaj CIA-a je potpuno kompatibilan sa takvim stavom”, kaže Velić.

Velić se slaže sa ocenom američke obaveštaje službe da je položaj srpske zajednice nejasan, ali dodaje da samo obostrano prihvatljivo rešenje statusa može doprineti stabilizaciji.

“Srpska zajednice nažalost na Kosovu ne samo na severu nego kompletno Srbi nisu institucionalno zaštićeni, to je još jedan izazov i sigurno da takav jedan status Srba je nedopustivi. To još više ugrožava bezbednosnu situaciju što samo po sebi govori da treba tražiti kompromisno rešenje jer samo takvo može biti stabilno i dugoročno”, navodi Velić.


U izveštaju američkih obaveštajnih službi se podseća da su 22 od 27 zemalja EU priznale nezavisnost Kosovo, ali se naglašava da to nije učinila Srbija.
“Beograd otvoreno podržava paralelne srpske institucije na Kosovu”, piše u dokumentu i dodaje se da to ‘jača de fakto podelu Kosova na južni, većinski albanski, i severni, većinsko srpski deo, kao i frustracije kosovskih Albanaca’.

XS
SM
MD
LG