Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija odustala od veta?


Ljubljana

Slovensko Državno vijeće, svojevrsni gornji dom slovenskog parlamenta s uglavnom savjetodavnim funkcijama, odustalo je od mogućeg izricanja veta na hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO. Naime, Odbor za međunarodne odnose i europska pitanja slovenskoga Državnog vijeća prihvatio je zaključak kako su razlozi za ulazak Hrvatske u NATO veći od razloga protiv.

Državno vijeće u skladu sa svojim ovlastima imalo je mogućnost uložiti suspenzivni veto na hrvatski ulazak u NATO ili zatražiti raspisivanje referenduma o tome.

Nakon pregleda dokumenata koje je Hrvatska predočila NATO savezu članovi Vijeća uvjerili su se kako "nema osnove za tvrdnje da je Hrvatska prejudicirala graničnu crtu u svoju korist" tijekom pregovora za ulazak u Savez, rekao je predsjednik Državnog vijeća Blaž Kavčič za ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Kavčič tvrdi da su ga u promjenu ranijeg stajališta glede suspenzije ratifikacije hrvatskog protokola uvjerili i veleposlanici nekih država koji su uvjereni da će Sloveniji koristiti što brži ulazak Hrvatske u NATO.

Konačnoj ratifikaciji hrvatskog protokola sada prijeti još samo najava slovenskih pučana i nacionalista da će do ponedjeljka prikupiti dovoljan broj potpisa za ulaganje zahtjeva za raspisivanjem referenduma. Oni bi do toga roka morali skupiti 2.500 potpisa da bi blokirali parlamentarnu odluku o ratifikaciji, a onda u naknadnom 35-dnevnom roku još 40.000 potpisa da se referendum stvarno održi.

"Dnevnik" navodi da će se sve riješiti u ponedjeljak kada se na zahtjev pučana sastaje vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta.
Oni će na tom sastanku opet predložiti izjavu da Slovenija ima "neograničen pristup otvorenom moru i kontrolu cijelog Piranskog zaljeva", te da zaseoci na lijevoj obali Dragonje, te rijeke Mure kod Hotize pripadaju Sloveniji. Ako se takva izjava usvoji, pučani će odustati od zahtjeva za referendumom o ulasku Hrvatske u NATO.

Predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič svoje će stajalište o referendumu izložiti danas na konferenciji za novinare.

Premijer Borut Pahor i bivši premijer Janez Janša već su se ranije izjasnili protiv referenduma. Ne bude li do idućeg utorka pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma, onda će hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO stupiti na snagu.
XS
SM
MD
LG