Dostupni linkovi

Institucije iznenađene, opozicija podržava Fejta


Peter Faith

Vlast i opozicija različito gledaju na ocene koje je juče pred poslanicima Evropskog parlamenta izrekao visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt. Govoreći pred Odborom za spoljnu politiku, Fejt je juče ocenio da Vladi i Parlamentu Kosova nedostaje transparentnost i polaganje računa za trošene javnih financija i izneo primedbe na način odlučivanja u ovim institucijama.

Premijer Kosova Hashim Thaqi, iako pozdravlja angažovanje Pitera Fejta, ističe da Vlada na čijem je čelu radi sa punom transapentnošću izražavajući neslaganje sa suprotnim ocenama viskog predstavnika EU.
“Vlada ima svoju agendu, dok Parlament ima svoje ustavne obaveze. Vlada polaže računa u Parlanentu i pred svim građanima Republike Kosovo. Mi smo sada u fazi konsolidacije demokratije i mi ćemo je i dalje razvijati“, izjavio je Thaqi.
Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi kaže da je Fejt o tome prvo trebao da razgovara i da svoje primedbe prenese predstavnicima institucija, koji imaju redovne sastanke sa Međunarodnom civilnom kancelarijom. Krasniqi kaže da vlada u svakoj zemlji određuje u velikoj meri agendu rada Skupštine, pošto se zakoni i druge incijative prosleđuju Skupštini uglavnom preko Vlade:

Jakup Krasniqi
“Iznenađen sam ovim primedbama, ne što su izrečene, već zašto nisu rečena na sastancima koje smo mogli imati u svako vreme i svugde kada bi to zatražio Mđunarodni civilni predstavnik. Skupština nije 'hajd park' i to treba da znaju svi, Mi radimo prema Ustavu, imamo poslovnik o radu i zahteve i procedure.“
Predstavnici opozicije kažu da su primedbe koje je izrekao Fejt uvek bile i primedbe opozicije.
Predsednik Demokratskog saveza Dardanije Nexhat Daci kaže da je dobro da je Fejt izrekao ove primedbe na tako visokom nivou kako bi se postigao pozitivan efekat na njihovom otklanjaju u budućnosti:
„Agendu Skupštine već godinu dana ne uređuje Skupština. Ja sam član Predsedništva, mi formlano odlučujemo o dnevnom redu, međutim kada se dođe na sednicu onda se dnevni red menja. Jednoga dana je glasanjem Skupština skinula sa dnevnog reda jednu tačku, dolazi premijer koji kaže da na dnevnom redu treba da bude ovaj zakon. Zato se ne ostvaruje nikakav parlamentarni nadzor ni na koju odluku ili delovanje Vlade.“
I potpredsednik Alijanse za budućnost kosova Ahmet Isufi podržava ocene Pitera Fejta i ističe da deli iste ocene:
“Gospodin Piter Fejt je potvrdio ono što je opozicija stalno govorila - da je Parlament dirigovan od strane Vlade. Vi znate da su većina sednica koje su održane po redosledu i vremenu dirigovane od Vlade, i pod neposrednim i javnim uticajem koje je činio premijer u posebnim slučajevima.“
Fejt je pred članovima Spoljno-političkog odbora Evropskog parlamenta kritikovao institucije Kosova za nedovoljan napredak posebno u polaganju računa i transparentnosti u trošenju javnih financija i donacija. On je takođe ocenio da parlament Kosova nije koliko treba uključen u donošenju odluka i da se mnoge odluke donose samo u Vladi, bez znčajnijeg uključivanja Parlamenta.
XS
SM
MD
LG