Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi na protestu zatražili ukidanje KBS-a


Mitrovica

Nekoliko hiljada Srba sa severa Kosova zatražilo je danas, na mitingu koji je održan u severnom delu Kosovske Mitrovice, od predstavnika međunarodne zajednice da rasformiraju Kosovske bezbednosne snage (KBS) a od Kfora i EULEX-a da budu statusno neutralni.

Ocenjeno je da su KBS ‘antisrpska formacija’ koja treba da bude rasformirana, a Srbi i drugi nealbanci pozvani da ne učestvuju u njenom delovanju.

Na mitingu su predstavnici svih parlamentarnih stranaka i Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova upozorili da se misija Euleksa nije pokazala statusno neutralnom, naročito u svetlu činjenice da su nedavno na aministrativnim prelazima na severu Kosova započeli evidentiranje komercijalne robe, što ocenjuju kao "prvi korak ka uspostavljanju granice Kosova i ostatka Srbije."

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, koji je i zamenik šefa odborničke grupe Demokratske stranke (DS) u SO Kosovska Mitrovica, kazao je da današnji protest predstavlja znak upozorenja da je za Srbe neprihvatljivo jednostrano delovanje EULEX-a na severu Kosova i formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga.

On je ocenio da su međunarodne snage zadužene za bezbednost na Kosovu učestvovale u formiranju KBS i time jasno pokazale da nisu statusno neutralne. Nedeljković je naglasio da Kosovske bezbednosne snage imaju za cilj da destabilizuju situaciju na Kosovu i celom Balkanu i pozvao je međunarodne snage, da u cilju očuvanja mira i stabilnosti za sve građane na Kosovu, postupe po Rezoluciji 12 44 UN i rasformiraju ovu, kako je kazao, nelegalnu formaciju.

Načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga zatražio je da specijalna jedinica Kosovske policijske službe poznatija kao ROSA ne prelazi u severni deo Mitrovice kako ne bi isprovocirala stanovništvo i kako ne bi došlo do incidenata.

Današnji miting kosovskih Srba pod sloganom “ Samo Sloga Srbina Spasava” protekao je mirno i bez incidenata.

Za vreme protesta koji su obezbeđivali pripadnici KPS jake snage EULEX policije držale su u blokadi zgradu okružnog i opštinskog Suda koja je bila opasana bodljikavom žicom. Srbi su nakon protesta mirnom protesnom šetnjom došli do kapije severne policijske stanice kako bi poručili da neće prihvatiti rad Suda po kosovskim zakonima. Za vreme protesta bilo je pojačano prisustvo KPS i Kfor-a na glavnom ibarskom mostu a većina radnji u gradu za vreme protesta bila je zatvorena.

Građani su nosili parole “Ne KBS”, “Ne damo Kosovo”, “Hoćemo Gračanicu u Srbiji” kao i zastave Srbije, Grčke i Španije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG