Dostupni linkovi

Talas radničkih protesta u Crnoj Gori


Radnički protest ispred zgrade Vlade, Foto: Pobjeda
Radnički protest ispred zgrade Vlade, Foto: Pobjeda

Najava nekoliko radničkih protesta, koji će se baš uoči izbora iz fabričkih krugova preseliti na ulice i ispred zgrade Vlade, nameće pitanje - da li je radničko nezadovoljstvo, u toku zahuktavanja predizborne kampanje, slučajnost ili pažljivo odabran trenutak.

Svega nešto više od mjesec dana uoči parlamentarnih izbora, Crnu Goru je zapljusnuo talas radničkih protesta. Neki, doduše, traju već izvjesno vrijeme, ali ipak, posebnu okolnost predstavlja činjenica da su baš u ovom trenutku radnici nekoliko preduzeća najavili dolazak pred zgradu Vlade. Za ovakav tajming mogu postojati dva razloga: prvi je slučajno poklapanje, a drugi namjera radnika da iskoriste vrijeme uoči izbora kada svakoj Vladi na svijetu ponajmanje odgovaraju javni izlivi radničkog nezadovoljstva. Predstavnici radnika odlučno odbacuju mogućnost namjernog odabira politički značajnog trenutka.

Miomir Bulatović, predsjednik Štrajkačkog odbora firme "Radoje Dakić" je, odgovarajući na pitanje o vezi kulminacije radničkog nazadovoljstva i blizine izbora, rekao da ne odgovara na politička pitanja:

"Mi smo proteste počeli prije nego što je donešena odluka o skraćenju mandata. Toliko o tome."

Član Štrajkačkog odbora "Dakić"-a Velibor Krkotić kaže: "Nijesmo danas počeli":

"Mi smo počeli prije dolaska ekonomske globalne krize u fabrike, a sada smo dolaskom pred vladu samo radikalizovali protest."

Pored firme "Radoje Dakić", za danas su proteste najavili i radnici Prerade, jednog od pogona podgoričkog Kombinata aluminijuma. Predsjednik Sindikata Prerade Miodrag Pavićević za naš program kaže: "Ovo nije od juče. Sa Vladom se dopisujemo tri godine":

"Ovo je sada kulminiralo zbog njihovog nerada, ili zbog Rusa. To što su oni, navodno, ostali bez para, mi to nijesmo mjerodavni da ocjenjujemo. A to veze sa izborima sigurno nema."

RSE: Da li Vlada ipak, u ovom trenutku, osjeća jači pritisak? Da li će zbog toga lakše izaći u susret radničkim zahtjevima?

Pavićević: Kako Vlada reaguje - ona ne osjeća ni sada ni za tri, četiri mjeseca.

Pridruživanjem "Duvan Komerc"-a, od danas je svih 800 radnika Duvanskog kombinata i prodajne mreže zvanično u štrajku. Za sada se štrajkuje u krugu fabrike, a ovih dana kad se srede zakonske formalnosti, i duvandžije će na ulice i pred Vladu. Ipak predsjednik sindikata Duvanskog kombinata Nebojša Stanković takođe kaže da protest nije tempiran namjerno pred izbore:

"Dosta stvari se tako poklopilo. Mogu da vam kažem samo recimo za Duvanski kombinat da smo baš zbog toga pokušali maksimalno da izbjegnemo takve stvari i da nas vezuju sa tim i pokušali smo sa jednim minimalnim zahtjevima da pređemo tu krzu između većinskog vlasnika i nas, međutim, nije nam uspjelo i onda se sa stvarnosti poklapa nekako tako. Međutim, vjerovatno ima i malo i toga, ali ako se vratimo unazad vidimo da to baš i nije tako negu su svi ti štrajkovi i svi ti protesti, sva ta potraživanja su i ranije bila."

Radnici "Radoja Dakić"-a, koji će do ispunjenja zahtjeva svakodnevno protestovati ispred zgrade Vlade, smatraju da Vladi ipak nije sasvim svejedno kada im radnici protestuju pod prozorima:

"Nije svejedno, i da smo mi uporniji i veći sigurno bi popustila."

"Ja vjerujem da će nešto popustiti i da će se naći neki kompromis. Vjerujem da će nešto i da ponude. Hoće sigurno. S nama se igraju kako im je volja, i mi čim ne protestujemo kako treba, onda oni ne mogu da mirno spavaju. Da protestujemo kao svi što protestuju, onda ne bi oni spavali mirno, nego bi nešto uradili. A ovako, nećemo mi ni za sto godina viđeti te pare što tražimo."

"Možda bi nešto bilo da je veći pritisak. Ovako, teško."

"Ovako mirno što mi stojimo to nema nigdje, a ovako, dolazimo i sve je u redu. Sve smo kao kulturni i fini. Dokle da budemo kulturni i fini."

"Za njih smo kulturni i fini, ali oni nijesu za nas. Oni nas ne poštuju kao da ne postojimo i zato neće oni nas da pogledaju."

XS
SM
MD
LG